for emily and her cupcake <321788181253_43b254b3d8_z

flan pâtissier este pentru francezi echivalentul custard tart pentru englezi ,pasteis de nata pentru portughezi sau pasticciotto pentru italieni,al unei budinci de vanilie  pentru noi,adica un desert (sau chiar gustare) care are ca baza un aluat cu unt-pâte brisée  si o crema din lapte ,oua,zahar,amidon de porumb ,vanilie.triunghiurile de flan sint nelipsite  in traditionalele “boulangeries” ,flan pâtissier fiind foarte popular in franta.

ingrediente :

1pâte brisée,

1litru de lapte,

4 oua,

90 grame maÏzena (amidon fin de porumb),

150 grame de zahar,

1 pastaie de vanilie.

executia flanului este foarte simpla daca aveti cumparat deja aluatul,cum a fost cazul meu.daca nu il aveti ,puteti sa il faceti voi,dupa reteta lui Bogdan .pentru crema ,puneti laptele la fiert cu pastaia de vanilie taiata in doua pe lung.derulati aluatul intr-o forma de tarta si intepati-l cu furculita din loc in loc.pastrati forma pregatita astfel la rece,in frigider.

bateti ouale ca pentru  omleta.amestecati zaharul cu maÏzena cernuta si apoi incorporati aici ouale batute.omogenizati.cind laptele incepe sa clocoteasca il luati de pe foc ,indepartati pastaia de vanilie din el si il incorporati in amestecul omogenizat de mai sus.puneti acum vasul pe foc si il mai tineti1-2 minute,sub amestecare continua,la foc mediu.scoateti forma de tarta din frigider si turnati peste ea budinca obtinuta,apoi dati la cuptor ,la 180 gr celsius,pentru 40 de minute.flanul va incepe sa se rumeneasca la suprafata,daca nu vreti sa fie f. rumen,il puteti proteja cu hirtie de copt deasupra.scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.apoi il pastrati in frigider pentru un minimum de 5-6 ore,pentru a avea o consistenta ferma.serviti-l rece,alaturi de un suc de fructe sau un cidru.

simplu si rapid,ingrediente la fel de simple,aroma fina de vanilie,atu-urile flanului nu sint putine,asa ca,de ce nu,incercati-l! pofta buna si pe curind! 🙂

4 comments on “FLAN PATISSIER TRADITIONAL”

  1. Nu conteaza exact ce este pentru fiecare nationalitate, tot ce stiu este ca arata delicios de bine si vreau neaparat sa gust. Imi place textura si ornamentatia, dar gustul cred ca este foarte bun, desi n-am de unde sa stiu pana nu voi incerca. Multumesc pentru reteta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »