Tortilla de patatas -Bucataria Spaniola,The Food Connection
luna bucatariei spaniole debuteaza si pe alison’s trials , in cadrul proiectul savori urbane dedicat bucatariilor lumii ,the food connection ,cu o reteta clasica ,simpla.este vorba despre tortilla de patatas,o omleta mai groasa,ce contine cartofi,unul din primele feluri de mincare in a carui componenta au intrat cartofii cind au fost adusi din america.retetele pentru tortilla sint multiple,ele difera in functie de regiune,cea mai simpla tortilla continind doar cartofi si oua.de obicei se adauga si ceapa.tortilla mea contine aceste trei ingrediente plus ardei,chorizo,usturoi si turmeric ,o tortilla bogata,as putea spune,ea fiind, istoric vorbind, o mincare simpla,a oamenilor cu mai putine posibilitati,retete din vechime notind chiar si apa cu faina drept liant al tortillei,pentru ca ouale erau scumpe.de la mincarea omului sarac ,tortilla a ajuns un fel de mincare celebru,iubit in toata lumea si pregatit in multe din bucatariile noastre,ale ne-spaniolilor.atu-ul ei este ca se poate servi ca fel principal,de sine statator sau se poate portiona in bucati mici si servita ca tapas,rece sau taiata felii si servita pe felii de piine ,drept sandvis.
ingrediente pentru patru persoane:
4 cartofi medii,taiati rondele foarte fine,
1 ceapa medie,alba,tocata grosier,
1 ardei rosu,curatat de seminte si taiat in patrate grosiere,
10 cm de cirnat chorizo ,taiat si el felii,
2 catei de usturoi,tocati,
100-150 ml ulei de maslin extravirgin,
5-6 oua,
sare,piper negru ,un praf de turmeric.
puneti rondelele de cartofi la prajit,in ulei incins,la foc mediu spre mare.adaugati,pe rind,ceapa,usturoiul,chorizo,ardeiul si amestecati din cind in cind ,pina cind cartofii sint gatiti ,cca 15 minute.luati de pe foc si lasati la racit citeva minute.intr -un bol,bateti cele sase oua cu sare,piper negru proaspat risnit si turmeric.apoi adaugati amestecul de cartofi si legume in ouale batute,amestecati si lasati sa se intrepatrunda citeva minute (3-4).intr -o tigaie antiaderenta,puneti la incins o lingurita de ulei si apoi turnati amestecul preparat mai sus.cind amestecul prinde crusta ( 4-5 minute) ,asta vazindu-se pe margini,unde apare textura specifica omletei,acoperiti tigaia cu un capac/o farfurie de aceeasi marime si rasturnati omleta in ea,dupa care o glisati inapoi in tigaie,pe partea necoapta.in acest timp,cu spatula de lemn aranjati marginile,pentru tortilla sa aiba o forma rotunda,frumoasa. lasati la foc mic spre mediu inca vreo 4 -5 minute,pina cind tortilla este gatita,rumenita bine pe ambele parti.dupa care o scoateti pe o farfurie,unde o puteti taia in portii si servi cu o salata verde drept prinz sau cina.si daca va ramin resturi nu ezitati sa le taiati in patrate mici si servi pe scobitori,drept antreuri.sau pe o felie de piine acoperita de o frunza de salata,servindu-le drept sandvis,la slujba. enjoy! 🙂
Musai se cere incerctata.
Felicia
Scuze de greseala de mai sus … numai pofta e de vina 🙂