PicMonkey Collage

v-am prezentat in citeva rinduri  retete in cadrul proiectului initiat de diana si oana de la savori urbane ,proiect  de prezentare al bucatariilor lumii,sugestiv numit the food connection.24 de bloggeri,24 de bucatarii  prezentate si o multime de retete specifice .le multumesc mult pentru invitatia la acest proiect,asa ca,luna aceasta,doamnelor si domnilor, am onoarea sa va prezint si sa gazduiesc galeria de fotografii cu link-urile implicite pentru  cea de-a saptea bucatarie etnica,una din  cele mai populare si indragite din lume,bucataria spaniola. 🙂 inainte de a prezenta in linii mari aceasta bucatarie am sa va prezint cei 24 de bloggeri implicati in proiect :

Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. PhotographyRETETE GERMANE

Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen RETETE NORDICE

Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si Bun RETETE TURCESTI

Laura Laurentiu – Retete Ca La MamaRETETE MEXICANE

Oana Igretiu & Diana Rajos Nicolin – Savori UrbaneRETETE POLONEZE

Ionela Stoica – Milk and Toast and HoneyRETETE RUSESTI

Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache

Cristina Toth – Diva in Bucatarie

Cornel Mitrut – The Wandering Oltean

Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook

Mihaela Sava – La PrajiturEla

Diana Duca – Disturbingly Delicious

Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin

Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte

Isabela Dobrin – Isabela Cuisine

Brindusa – Cooking With My Soul

Didi – Food Design Atelierele Roua

Florin Itu – Crazy Mother Cooker

Dia Daria – Retetele Mele Dragi

Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele

Claudia Vasilache – Lecturi si Arome

Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind

Cezar Stanislau – Skip to My Lou

Margot – Bistro Margot

gastronomia spaniola este legata,asa cum este de asteptat,de situarea sa geografica,care ii furnizeaza ingredientele specifice in functie de forma de relief si clima aferenta si de istorie ,fiecare cultura care s-a impletit de -a lungul timpului cu spania lasind urme nu numai la nivel lingvistic,in muzica,arhitectura , arta in general ci si bucatarie.situarea geografica,cei 5000 km de coasta atlantica si mediteraneana,aduc in prim plan consumul fructelor de mare si al pestelui,calificind gastronomia spaniola ca fiind de tip mediteranean.in rest,geografic,spania are si munti,pasuni intinse,dealuri,ceea ce ii confera o mare varietate de produse proaspete.

11038402_10205226618897781_1607548293544645152_n

referindu-ma la influenta istoriei asupra gastronomiei spaniole,vreau sa precizez ca pentru mine bucataria spaniola este una din cele fusion din lume,impletind in ea traditii multiple si milenare:fenicienii au lasat o multime de retete de sos,grecii le-au facut spaniolilor cunoscuta savoarea uleiului de masline (spania fiind actualmente cel mai mare producator de ulei de masline din lume,detinind peste 40% din productia mondiala),romanii,cartaginezii si evreii au integrat in preparatele spaniole propriile lor ingrediente.in acelasi timp,maurii care au venit in spania si au ramas secole de-a rindul,au influentat imens bucataria spaniola,introducind fructele si oleaginoasele, in combinatii cu carne sau peste.orezul si o mare parte a felurilor traditionale spaniole vin pe aceasta filiera maura,alaturi de condimente ca sofran,nucsoara,scortisoara.nu am fi avut azi nici un fel traditional spaniol fara acest aport adus de fiecare cultura ,exprimat in ingrediente specifice. un rol imens in devenirea gastronomiei spaniole a avut descoperirea teritoriilor noi din america,ale caror ingrediente au  fost rapid integrate in bucataria spaniola:rosiile ,vanilia,ciocolata,diferite feluri de boabe si cartofii venite pe aceasta filiera sint acum ingrediente inconturnabile ale bucatariei spaniole.

bucataria traditionala spaniola are ,cum este de asteptat,accentele ei regionale,astfel ca ,de exemplu,pe coasta atlantica,in asturias,cantabria si galicia predomina mincarea cu fructe de mare si fasole alba cu boabe mari.vom intilni aici empanada galega,un fel de placinta cu peste ,dar care se poate face si cu pui sau porc sau fabrada asturiana ,un fel de cassoulet.ca bautura vom intilni cidrul spaniol,iar ca desert preacunoscutele churros (cilindri de aluat prajiti in ulei si pudrati cu zahar),tot de aici vine si celebrul turon,un fel de nuga iberica  🙂 ,compusa din zahar,albus de ou si migdale ,o mostenire de la mauri.

regiunea din sudul pirineilor ,ce cuprinde tara bascilor si navarra vine cu sosul pil-pil,compus din usturoi,patrunjel si mazare ,sos ce insoteste de obicei mincarurile cu peste si fructe de mare.pe coasta atlantica intilnim el chilindron,un fel de ragu ,ce se insoteste de migas de pan,crutoane de piine cu usturoi,iar ca desert pasta de migdale si ca bautura vinul de rioja.in centrul spaniei,adica in madrid,castilie-leon si castilia-la mancha intilnim multe supe crema,cea mai cunoscuta fiind cea pe baza de usturoi,celebrul jambon de serrano,cirnaciorii de porc,brinza de manchego si vinul de toro.pe coasta mediraneana ,ce cuprinde catalonia,valencia si andaluzia se concentreza tot feluri preparate pe baza de fructe de mare,crustacee,legume gatite in ulei de masline.foarte raspindit aici este gaspacho dar si o alta supa groasa ,ce se serveste rece ,salmajero,compusa din  ou ,rosii si ardei .aici regasim si celebra paella,care,in functie de reteta ,contine orez,midii,mazare,chorizo,carne de iepure,creveti,langustine,pastai mange-tout.ca vin reprezentattiv este vinul de panades.piinea cu rosii este tapas -ul specific acestei regiuni.

si daca tot am ajuns la tapas trebuie sa precizez ca aceste mici gustari ,un echivalent al amuse-bouche ce le gasim in franta,sint indisociabile de viata  de zi cu zi a spaniolului si au o pondere importanta in traditia culinara spaniola,ele evoluind spectaculos de-a lungul timpului.intilnim peste tot baruri de tapas,unde toata lumea sta in picioare ,cu un pahar in fata si micile gustari intr -o farfurie.cuvintul tapas inseamna a acoperi ceva iar povestile spun ca paharele de vin de xeres erau acoperite in vechime cu piine cu usturoi sau felii fine de jambon de serrano.barurile actuale prezinta o multitudine de feluri de tapas,aproape orice fel de mincare prezentata in portii foarte mici,cit o inghititura,ce pot fi mincate cu mina:piine cu usturoi,piine cu aioli,piine cu jambon de serrano,peste afumat,inele de calamari,rondele fine de chorizo,”patatas bravas” -cartofi sotati si usor condimentati,crochete de jambon sau de morun,etc.

bucataria spaniola e intr-o continua evolutie,calitatea ingredientelor,inovatia si creativitatea propulsind-o printre primele gastronomii ale lumii.dovada sint cele peste 140 restaurante cu stea michelin si un chef precum feran adria. 🙂 asadar,urmariti cei 24  de bloggeri si retetele lor internationale,veti putea voi insiva schimba ceva in bucataria personala sau veti alunga monotonia macar  ,lasindu-va tentati  de fel de fel de retete traditionale din 24 de bucatarii.

6 comments on “Bucataria spaniola – The food connection”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company
Translate »