Brinza de duminica-Mizotte
daca duminica trecuta nu am publicat nimic nou in dictionarul de brinzeturi,din motive obiective,astazi nu puteam sa ratez si sa nu va prezint mizotte . mizotte este o brinza de consistenta medie (ca un cas)obtinuta din lapte de vaca pasteurizat, cu crusta spalata cu vin alb,fabricata la saint-michel-en-herm de catre fabricile de brinza lescure,apartinind grupului bongrain,din care v-am mai prezentat aici le mottin charentais .este o specialitate de brinza din departamentul vendée ,regiunea tarile loarei,din franta.aceasta specialitate de brinza isi are originea numelui intr-o varietate de iarba care creste in mlastinile vendeene ,mlastini sarate ,caci sint inundate periodic de oceanul atlantic,in functie de maree.
avind textura onctuoasa si un gust parfumat,mizotte,pe care o gasim de obicei doar in vendée sau in vecinatate,este cea mai consumata brinza din regiune,fiind supranumita “brinza prieteniei”.vinul folosit in procesul de afinare pentru spalarea crustei este un mareuil alb,franc,fructat si plin de caracter.afinarea dureaza minimum cinci saptamini.
mizotte este foarte versatila,fiind consumata ca atare sau gatita,in salate,in raclette,in sandvisuri calde,in tarte sarate,cu paste. va las in compania unui mic video care arata cum se obtine mizotte si desi am spus ca productia e industriala,veti vedea ca factorul uman intervine frecvent,nu e nimic complet robotizat si impersonal,brinza e atinsa de mina omului .:)
o duminica frumoasa si à la prochaine! 🙂