Midii cu cartofi “rissolées”
multe posturi in lucru pe blog,brinza asteapta si ea un loc astazi dar nu puteam sa nu va povestesc intii despre “moules aux pommes de terre rissoléés “,una din ultimele mele descoperiri gurmande 🙂 . povestea retetei,pe care nu o veti gasi in nici o carte de bucate ,este una de traditie strict locala din departamentul charente-maritime din franta,reteta care a fost inlocuita pe parcursul timpului de celebrul fel “moules frites”.e genul de reteta care circula “bouche à l’oreille ” cum zic francezii,echivalentul transmiterii orale de la noi “din gura in gura”.eu am aflat-o conversind la o masa de prinz cu o secretara de la serviciu,care isi depana “trecutul gourmand” si amintirile copilariei petrecute pe malul oceanului,la bourcefranc-le-chapus. imaginea tigaii pline cu cuburi de cartofi rumeniti intrepatrunsi cu scoicile proaspat culese si parfumui condimentelor si ierburilor folosite,simplitatea retetei , imi apareau obsesiv in creier 🙂 incit i-am dat curs cit de repede am putut.sint mai multe feluri de a aborda reteta ,astazi va voi impartasi varianta cea mai simpla,cu mai putine ingrediente.
ingrediente pentru 3 persoane:
1kg de cartofi,
700 gr de midii,
3-4 catei de usturoi,feliati fin,
un buchet de patrunjel,tocat,
sare,piper ,dupa gust.
cartofi risoléee nu inseamna ceva sofisticat ,sint simpli cartofi curatati si taiati cuburi ,prajiti la foc iute,pina cind devin aurii,adica in jur de douzeci de minute,fiind asezonati cu sare .si piper din risnita in cazul meu.vom incepe asadar cu ei .intre timp ,trebuie sa desfacem si midiile.pentru aceasta le curatam bine de “barbi” si de tot ce mai au atasat pe ele,aruncam midiile deja desfacute si care nu se mai inchid cind apasam pe ele,apoi le punem intr -o oala incapatoare ,cu capac,la foc iute.este asa numita deschidere a lor “la sec”,nu punem nici un lichid in oala,la capatul a aproximativ cinci minute ele vor fi desfacute .nu uitati sa invirtiti in ele cu o lingura mare,pe la mijlocul intervalului,sa le aduceti astfel pe cele desfacute la suprafata si sa le expuneti la foc mare pe cele nedesfacute inca.midiile nedesfacute se arunca,bineinteles.cind cartofii sint rumeniti adaugam peste ei midiile deja desfacute ,usturoiul feliat si patrunjelul tocat ,invirtindu-le pe foc un minut-doua cit sa iti amestece aromele . rectificam daca este nevoie asezonarea cu sare si piper si servim cald.nu pot sa va descriu savoarea,trebuie sa le incercati neaparat,apoi sa imi spuneti daca obsesia mea era justificata au ba! 🙂
o duminica frumoasa si nu uitati ,urmeaza si episodul brinzos,tot azi,stay tuned! 🙂
Neaparat o incerc.Arata fantastic si cred ca ma va obseda si pe mine pana cand imi voi satisface pofta. 🙂
Multumesc,Iuliana,neaparat sa imi impartasesti impresiile post-degustare! 🙂