Brinza de duminica -Port Salut
lapte de vaca pasteurizat,pasta presata dar nefiarta,marca comerciala.cam astea ar fi atributele prime ale brinzei prezentate azi.dar dincolo de toate astea se intinde o frumoasa poveste,brinza aceasta comercializata de bel foodservice,filiala a grupului bel,avind o lunga istorie.
se spune ca ea isi datoreaza savoarea “secretului lui darfeld”,darfeld fiind numele unei localitati din westafalia.istoria urca pe urmele ei pina in 1794 ,cind nobili francezi si reprezentati ai bisericii,in numar de cca 5000 ,care au refuzat sa depuna juramintul pentru constitutia civila a clericilor( decret care va duce la prima separare a statului de biserica),au cerut sa se instaleze pe teritoriu westafalian,care era neutru in epoca.au fost primiti cu mare simpatie de prusaci ,evident din motive religioase si ei au rasplatit ospitalitatea populatiei gazda cu cursuri de franceza,de dans,de desen,cu ajutor in muncile de pe linga ferme.in 1802 ,dupa remanierea dintre franta si vatican ,napoleon semneaza un act de amnistie generala si emigrantii se pot intoarce .printre ei se afla si calugarii unui ordin cistercian care au avut permisiunea unui nobil westafalian,baronul de droste zu vischering ,de a se instala pe un teren din localitatea darfeld.ei cresteau oi si vaci si produceau o brinza regionala,foarte putin cunoscuta in afara teritoriilor westfaliei.dupa douazeci de ani de exil acesti calugari construiesc propria lor minastire la entrammes,mayenne,tarile loarei si reiau productia de brinza ,la care ii dau chiar numele noii minastiri :maison dieu de notre-dame du port du salut.
mai precis,in 1815,un anume dom bernard de girmont,exilat la darfeld inca din timpul revolutiei franceze,fondeaza la reintoarcerea sa in franta abatia port-du-salut,pe vechea locatie a unei mici abatii .comunitatea de calugari traieste din agricultura si laptele obtinut din elevajul bovin fermier este tranformat in brinza.excedentul de productie este vindut pe pietele locale .in 1850 brinza cunoaste un asa succes incit sint nevoiti sa achizitioneze lapte de la fermele locale si sa extinda cavele de afinaj.in 1873 brinzeturile obtinute la minastire si stampilate port-du-salut patrund pe pietele pariziene,iar in 1874 marca comerciala port-du-salut este depusa spre inregistrare de catre calugari.in 1959 abatia vinde marca si cartea secreta a procesului de obtinere a brinzei societatii anonime a fermierilor reuniti ,care va continua productia de brinza folosind laptele pasteurizat tot in laptariile abatiei.in fiece zi,85 000 litri de lapte cumparati de la 1200 elevatori sint transformati in brinza,productia devenind astfel industriala.calugarii continua si ei cresterea vitelor si au propria lor productie,dar de tip fermier si cu lapte crud,care poarta alt nume “fromage de l’abbaye”.
in 2012 grupul bel cumpara marca port-salut de la societateta anonima a fermierilor reuniti ,iar productia brinzei incepe sa se faca cu lapte din toata europa,un mare pas in pierderea identitatii ei .in cadrul abatiei agricultura e abandonata,nici o brinza nu mai este produsa din 1987.dar in 2008 abatia cedeaza un hectar de unei cooperative de lapte bio,care reia traditia fabricarii brinzei din lapte crud si fara aditivi,sub numele de entrammes.
port salut are forma rotunda,un diametru de cca 23 cm si cca 2 kg,acoperita fiind de o crusta portocalie din beta-caroten.desigur ,intilnim si variante mai mici,ca cea de fata,de 320 grame.foarte agreabila ca gust,dulce ,port -salut este o brinza foarte apreciata de copii,in special,eu asa am aflat de ea,de la fiul meu,care o maninca la desert la scoala. 🙂 nimic despre productia de port salut nu am gasit in literatura de specialitate,decit ca e obtinuta din lapte pasteurizat ,este afinata in beciuri si crusta sa este spalata .secretul ei e inca bine pastrat,se pare.insa stim ca o degustam la desert sau o folosim in diverse retete cu legume sau carne si o acompaniem de un vin rosu cum ar fi un côtes d’auvergne boudes rosu,bourgogne côtes d’auxerre rosu,savoie rosu,valençay rosu sau côteaux d’ancenis rosu.
ne oprim aici,o seara de duminica placuta,à la prochaine! 🙂
Buna Alison,
foarte interesant blogul tau, felicitari!
Am o intrebare referitor la branzeturi: le gasesti pe toate la supermarket sau mergi si la magazine speciale? Eu am o lista cu cele mai bune 100 de branzeturi din lume (sunt toate din Europa) si am reusit pana acum sa testez vreo 70 din ele. Ultimele 30 se gasesc destul de greu si cred ca va trebui sa ma deplasez pana in tarile respective ca sa pot sa ma bucur de ele. Din cauza asta mi-am propus sa ajung spre sfarsitul lunii iunie in zona Chamonix pentru ca cele mai multe care imi lipsesc sunt branzeturile frantuzesti. Crezi ca o sa pot sa le gasesc la magazine gen Carrefour sau doar la Fromagerii?
Multumesc anticipat de raspuns si numai bine,
Elena
Elena,multumesc mult! 🙂 In ceea ce priveste brinzeturile,depinde,o gama foarte larga gasesti la hypermarket,precum carrefour,super u,leclerc ,in piete gasesti adevaratele brinzeturi facute de fermieri,dar si in magazinele specializate gen cremerie.Si mai depinde si de regiunea in care le cauti,caci e clar ca peste tot lumea isi promoveaza produsele locale.Iti stau la dispozitie cu noi informatii daca mai ai nevoie. 🙂