Mercimek Köftesi /Chiftele de linte si bulghur
dat fiind ca luna mai este rezervata retetelor turcesti de catre proiectul the food connection ,iar gazda lor este simplu si bun,adica daiana si cosmin , ma alatur si eu cu o reteta.sper sa pot sa mai dau curs macar uneia,bucataria turceasca este una aproape de sufletul meu,ca toata bucataria orientala,de altfel.nu as putea spune de ce bucataria orientului ma atrage asa de mult,poate departarea,bosforul,misterul,cele o mie si una de nopti,damful savuros al condimentelor,textura tuturor boabelor folosite,preamarirea iaurtului,mirosul mentei,truda miinilor,e ceva ce m-a cucerit cindva si asa am ramas:vrajita . 🙂 neindoielnic,aceasta este una din bucatariile care si-au pus o amprenta clara asupra bucatariei noastre nationale si parcurgind o carte despre bucataria turceasca ,cu retete traditionale turcesti mi -am dat seama ca aici ,ca si in bucataria italiana sau araba,nord africana,pregatirea mesei este unul din momentele importante ale zilei si ale familiei,are ceva sacru si ancestral.poate de aici si vibratia speciala pe care mi-o transmite simpla lectura a unei retete din aceste locuri ,ea atinge acele colturi ale memoriei mele din care ies la iveala frinturi in care miinile muncite ale bunicii construiesc sarmale , plamadesc chiftele din legume sau carne sau delicioase supe de legume.
ce am pregatit eu pentru proiect?niste chiftele vegetariene,din linte si bulghur,intilnite pe tot teritoriul turciei,servite inclusiv la ora ceaiului,ca gustare .se pot servi si ca fel principal,in compania unei salate verzi.foarte abordabile ca tehnica,nu presupun decit o fierbere de scurta durata ,nu murdarim decit un singur vas cind le preparam si cel mai si cel mai important,sint delicioase si extrem de nutritive.
ingrediente:
1 cana ( de 200 ml) de linte rosie,
1cana de bughur fin,
3 cani de apa,
2 linguri de bulion de rosii sau ardei,
30 ml de ulei de masline,
3 cepe verzi,tocate,
1 buchet de patrunjel verde,tocat ,
1/3 lingurita de fulgi de ardei iute,
1 lingurita de cumin,
1 lingurita de curcuma,
1 lingurita de paprika,
sare,piper proaspat risnit,dupa gust.
spalati bine lintea si o puneti la fiert cu apa ,la foc mediu.cind este fiarta se adauga bulghurul,se amesteca si se lasa acoperit vasul 10 -15 minute.dupa care se adauga in amestec bulionul,patrunjelul,ceapa tocata,condimentele praf,uleiul,fulgii de ardei iute,sare si piper dupa gust,omogenizind foarte bine.asteptam sa se raceasca si din el luam bucati mai mici si modelam in palme chifetele pe care le servim reci cu o salata verde.pofta buna! 🙂
sunt foarte aspectuoase si apestisante!
multumesc mult ,Oana,sint demne de luat in seama ! 🙂