18170962626_5d6127a134_z

dat fiind ca luna mai este rezervata retetelor turcesti de catre proiectul  the food connection ,iar gazda lor este simplu si bun,adica daiana si cosmin ma alatur si eu cu o reteta.sper sa pot sa mai  dau curs macar uneia,bucataria turceasca este una aproape de sufletul meu,ca toata bucataria orientala,de altfel.nu as putea spune de ce bucataria orientului ma atrage asa de mult,poate departarea,bosforul,misterul,cele o mie si una de nopti,damful savuros al condimentelor,textura tuturor boabelor folosite,preamarirea iaurtului,mirosul mentei,truda miinilor,e ceva ce m-a cucerit  cindva si asa  am ramas:vrajita . 🙂 neindoielnic,aceasta este una din bucatariile care si-au pus o amprenta clara  asupra bucatariei noastre nationale  si parcurgind o carte despre bucataria turceasca ,cu retete traditionale turcesti mi -am dat seama ca aici ,ca si in bucataria italiana sau araba,nord africana,pregatirea mesei  este unul din momentele importante ale zilei si ale familiei,are ceva sacru si ancestral.poate de aici si vibratia speciala pe care mi-o transmite simpla lectura a unei retete din aceste locuri ,ea atinge acele colturi ale memoriei mele din care ies la iveala frinturi in care  miinile muncite ale bunicii construiesc  sarmale , plamadesc chiftele din legume sau carne sau  delicioase supe de legume.

ce am pregatit eu pentru proiect?niste chiftele vegetariene,din linte si bulghur,intilnite  pe tot teritoriul turciei,servite inclusiv  la ora ceaiului,ca gustare .se pot servi si ca fel principal,in compania unei salate verzi.foarte abordabile ca tehnica,nu presupun decit o fierbere de scurta durata  ,nu murdarim decit un singur vas cind le preparam si cel mai si cel mai important,sint delicioase si extrem de nutritive.

ingrediente:

1 cana ( de 200 ml) de linte rosie,
1cana de bughur fin,
3 cani de apa,
2 linguri de bulion de rosii sau ardei,
30 ml de ulei de masline,
3 cepe verzi,tocate,
1 buchet de patrunjel verde,tocat ,
1/3 lingurita de fulgi de ardei iute,
1 lingurita de cumin,
1 lingurita de curcuma,
1 lingurita de paprika,
sare,piper proaspat risnit,dupa gust.

spalati bine lintea si o puneti la fiert cu apa ,la foc mediu.cind este fiarta se adauga bulghurul,se amesteca si se lasa acoperit vasul  10 -15 minute.dupa care se adauga in amestec bulionul,patrunjelul,ceapa tocata,condimentele praf,uleiul,fulgii de ardei iute,sare si piper dupa gust,omogenizind foarte bine.asteptam sa se raceasca si din el luam bucati mai mici si modelam in palme chifetele pe care le servim reci cu o salata verde.pofta buna! 🙂

 

3 comments on “Mercimek Köftesi /Chiftele de linte si bulghur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Customized Social Media Icons from Acurax Digital Marketing Agency
Translate »