Kaiserschmarrn und Rote Grütze
kaiserschmarrn sint un fel de pancakes europene,austriece mai bine zis,celebre pe tot teritoriul fostului imperiu austro-ungar cit si in bavaria,desertul preferat al imparatului franz joseph.desert pe care eu am ales sa vi-l prezint in cadrul unui proiect initiat de Savori Urbane denumit foarte sic “The Food Connection”,
proiect care isi propune o calatorie culinara virtuala in bucatariile lumii,incercind sa le cuprinda pe toate,proiect la care am fost invitata sa particip alaturi de 24 bloggeri culinari,invitatie care ma onoreaza si pentru care multumesc initiatorilor . 🙂 fiecare din cei 25 de participanti ,vom gazdui,pe rind,cite o bucatarie etnica,adapostind la final un cumul de retete pe tema respectiva pe blogul personal.
prima gazda a proiectului este Andreea,creatoarea Andie.ro,ea gazduieste retetele germane,ajung si eu pe ultima suta de metri cu reteta,alaturindu-ma colegilor de proiect ,in cele din urma . 🙂
ingrediente pentru clatite ,3 persoane:
1/2 cana de faina de griu,
4 galbenusuri,
1/2 cana lapte de vaca,
1 lingurita extract natural de vanilie,
60 gr de unt ,impartite in doua,egal,pentru compozitia clatitelor si prajirea lor,
2 linguri de stafide inmuiate in 2 linguri de rom,cu 30 de minute inainte de a incepe gatirea clatitelor,
coaja de la o lamie rasa,
4 albusuri ,
2 linguri de zahar.
se ia drept masura o cana de 250 ml.
se amesteca faina cu galbenusurile si untul moale,scos la temperatura camerei cu o seara inainte,apoi diluam masa obtinuta cu laptele, adaugam extractul de vanilie,coaja de lamiie si omogenizam.albusurile le batem spuma,dupa care adaugam pe rind,cele doua linguri de zahar,apoi batem in continuare pina obtinem o spuma tare,care nu mai curge de pe paletele mixerului .in spuma asta adaugam stafidele scurse de rom.incorporam cu gesturi delicate,de sus in jos,spuma de albus in crema initiala,fara a urmari o omogenizare perfecta.intr-o tigaie incalzim untul ramas si cind se incinge,la foc moale,turnam tot aluatul de clatite.asteptam sa se rumeneasca pe o parte ,apoi il ciopirtim in bucati mai mici,sa le putem intoarce sa se gateasca pe toate partile.obtinem un fel de pancakes “masacrate”,cu o textura mult mai aerata si mai aromate,pe care le servim pudrate cu zahar pudra,alaturi de un sos de mere sau prune sau cu rote grütze ,jeleu de fructe rosii,asa cum am ales sa o fac eu.
rote grütze este un desert de sorginte germana dar si scandinava ,facut in general din fructe rosii ,zahar,suc de fructe si un liant precum amidon de porumb sau chiar gris.se serveste cu lapte,frisca,sos de vanilie.eu am ales sa execut o varianta extrem de simpla si rapida ,pentru a acompania clatitele “masacrate” .ca urmare,am folosit:
200 grame amestec de fructe rosii congelat(format din agrise rosii,afine ,zmeura) ,
3 linguri de zahar,
2 linguri de suc de portocale,
2 linguri de vin rosu,
2 linguri de lichior cointreau,
1 lingura de maizena (amidon fin de porumb).
punem fructele cu zaharul si vinul la foc mediu si amestecam din cind in cind ,pina observam ca zaharul e dizolvat,apoi adaugam maizena dizolvata in sucul de portocale si putina apa daca sucul nu e indeajuns,aducem la fierbere si constatam ca amestecul se leaga si capata consistenta,moment in care adaugam si lichiorul , amestecam si lasam iar sa ajunga la fierbere,dupa care luam de pe foc.lasam la racit putin si apoi turnam peste portia noastra de clatite austriece .pofta buna si poftiti la retete germane ! 🙂
foarta faina combinatia! perfecta! ma bucur ca ni te-ai alaturat in cadrul proiectului The Food Connection 😉
Multumesc ,Oana,proiectul se muleaza perfect pe felul meu de a gati mereu cite ceva din diferitele bucatarii ale lumii,merci inca o data de invitatie! 🙂