16418817874_2ee8d9927d_c

kaiserschmarrn sint un fel de pancakes europene,austriece mai bine zis,celebre pe tot teritoriul fostului imperiu austro-ungar cit si in bavaria,desertul preferat al imparatului franz joseph.desert pe care eu am ales sa vi-l prezint in cadrul unui proiect initiat de Savori Urbane denumit foarte sic “The Food Connection”,

11038402_10205226618897781_1607548293544645152_n

proiect care isi propune o calatorie culinara virtuala in bucatariile  lumii,incercind sa le cuprinda pe toate,proiect la care am fost invitata sa particip alaturi de 24 bloggeri culinari,invitatie care ma onoreaza si pentru care multumesc initiatorilor . 🙂 fiecare din cei 25 de participanti ,vom gazdui,pe rind,cite o bucatarie etnica,adapostind la final un cumul de retete pe tema respectiva pe blogul personal.

prima gazda a proiectului este  Andreea,creatoarea Andie.ro,ea gazduieste retetele germane,ajung si eu pe ultima suta de metri cu reteta,alaturindu-ma colegilor de proiect ,in cele din urma . 🙂

ingrediente pentru clatite ,3 persoane:

1/2 cana de faina de griu,
4 galbenusuri,
1/2 cana lapte de vaca,
1 lingurita extract natural de vanilie,
60 gr de unt ,impartite in doua,egal,pentru compozitia clatitelor si prajirea lor,
2 linguri de stafide inmuiate in 2 linguri de rom,cu 30 de minute inainte de a incepe gatirea clatitelor,
coaja de la o lamie rasa,
4 albusuri ,
2 linguri de zahar.

se ia drept masura o cana de 250 ml.

se amesteca faina cu galbenusurile si untul moale,scos la temperatura camerei cu o seara inainte,apoi diluam masa obtinuta cu laptele, adaugam extractul de vanilie,coaja de lamiie si omogenizam.albusurile le batem spuma,dupa care adaugam pe rind,cele doua linguri de zahar,apoi batem in continuare pina obtinem o spuma tare,care nu mai curge de pe paletele mixerului .in spuma asta adaugam stafidele scurse de rom.incorporam cu gesturi delicate,de sus in jos,spuma de albus in crema initiala,fara a urmari o omogenizare perfecta.intr-o tigaie incalzim untul ramas si cind se incinge,la foc moale,turnam tot aluatul de clatite.asteptam sa se rumeneasca pe o parte ,apoi il ciopirtim in bucati mai mici,sa le putem intoarce sa se gateasca pe toate partile.obtinem un fel de pancakes “masacrate”,cu o textura mult mai aerata si mai aromate,pe care le servim pudrate cu zahar pudra,alaturi de  un sos de mere sau prune sau cu rote grütze ,jeleu de fructe rosii,asa cum am ales sa o fac eu.

rote grütze este un desert de sorginte germana dar si scandinava ,facut in  general din fructe rosii ,zahar,suc de fructe si un liant precum amidon de porumb sau chiar gris.se serveste cu lapte,frisca,sos de vanilie.eu am ales sa execut o varianta extrem de simpla si rapida ,pentru a acompania clatitele “masacrate” .ca urmare,am folosit:

200 grame  amestec de fructe rosii congelat(format din agrise rosii,afine ,zmeura) ,
3 linguri de zahar,
2 linguri de suc de portocale,
2 linguri de vin rosu,
2 linguri de lichior  cointreau,
1 lingura de maizena (amidon fin de porumb).

punem fructele cu zaharul si vinul  la foc mediu si amestecam din cind in cind ,pina observam ca zaharul e dizolvat,apoi adaugam maizena dizolvata in sucul de portocale si putina apa daca sucul nu e indeajuns,aducem la fierbere si constatam ca amestecul se leaga si capata consistenta,moment in care adaugam si lichiorul , amestecam si lasam iar sa ajunga la fierbere,dupa care  luam de pe foc.lasam la racit putin si apoi turnam peste portia noastra de clatite austriece .pofta buna si poftiti la retete germane ! 🙂

4 comments on “Kaiserschmarrn und Rote Grütze”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »