Blog Detail

Brinza de duminica – Coeur de Savoie

20 Sep 15
Simona Haliga
, , , , ,
No Comments

20813632948_25fc83fb71_zasa cum ii spune si numele,coeur de savoie este o brinza obtinuta in inima savoie,mai precis in haut savoie,intr-un loc numit “fruitière” ,cuvint ce desemneaza un loc aflat foarte aproape de colecta de lapte,unde se fabrica brinza.in cazul de fata este vorba de fruitière chabert,o antepriza familiala constituita in 1936.sint trei generatii ale acestei  familii care continua traditia fabricatiei de brinza in haute savoie,cu multa pasiune,daruire,profesionalism.brinza de fata este de tipul pasta tare,presata ,situata intre un comté si un abondance ,porneste de la lapte crud,iar afinarea ei dureaza minimum un an.se porneste de la lapte muls cu o zi inainte si insamintat cu fermenti lactici specifici,care se amesteca cu laptele proaspat colectat,omogenizat,incalzit putin,lasat la coagulat,pus in forme,scurs si pregatit pentru afinare . istoric ,ea corespunde vechiului la gruyere,pornind de la lapte crud,afinanarea de-a lungul celor 365 zile facindu-se in beciuri reci,pe scinduri de lemn.

brinza are puternice arome fructate ,o consistenta fondanta si nici o urma de gust amar,fapt ce o califica atit pentru un aperitiv cit si pentru platoul cu brinzeturi pentru desert.de asemenea ,o putem folosi la gatit,in supe,in tarte , checuri , prajituri sarate,tian-uri de legume sau intr-un crumble .se insoteste perfect cu un vin alb  de jura precum un arbois.

povestea acestei “inimi savoiarde”,scurta din motive de informatie ultrasaraca pentru o brinza fara denumire de origine controlata,se incheie aici,va urez o duminica frumoasa,à la prochaine! 😉

Leave A Comment

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »