Brinza de duminica-Mizotte

18594239484_41a6961461_zdaca  duminica trecuta nu am publicat nimic nou  in dictionarul de brinzeturi,din motive obiective,astazi nu puteam sa ratez si sa nu va prezint   mizotte . mizotte este o brinza  de consistenta medie (ca un cas)obtinuta din lapte de vaca pasteurizat, cu crusta spalata cu vin alb,fabricata la saint-michel-en-herm  de catre fabricile de brinza lescure,apartinind grupului bongrain,din care v-am mai prezentat aici le mottin  charentais .este o specialitate de brinza din departamentul vendée ,regiunea tarile loarei,din franta.aceasta specialitate de brinza isi are originea numelui intr-o varietate de iarba care creste in mlastinile  vendeene ,mlastini sarate ,caci sint inundate periodic  de oceanul atlantic,in functie de maree.

avind  textura onctuoasa si un gust parfumat,mizotte,pe care o gasim de obicei doar in vendée sau in vecinatate,este cea mai consumata brinza din regiune,fiind supranumita “brinza prieteniei”.vinul folosit in procesul de afinare pentru spalarea crustei este un mareuil alb,franc,fructat si plin de caracter.afinarea dureaza minimum cinci saptamini.

mizotte este foarte versatila,fiind consumata ca atare sau gatita,in salate,in raclette,in sandvisuri calde,in tarte sarate,cu paste. va las in compania unui mic video care arata cum se obtine mizotte si desi am spus ca productia e industriala,veti vedea ca factorul uman intervine frecvent,nu e nimic complet robotizat si impersonal,brinza e atinsa de mina omului .:)

o duminica frumoasa si à la prochaine! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *