Brinza de duminica-La Baguette de Kernével

17745827036_84b9aa1057_c

nascuta intr-un mic sat breton din franta, kernével ,aceasta brinza cremoasa, cu consistenta moale este obtinuta din lapte de vaca pasteurizat.in 2010 ea a obtinut titlul ” saveur de l’année “,la categoria brinzeturi moi si smintina, categorie denumita “crémerie”  in limba franceza. saveur de l’année sau savoarea anului ,este o distinctie acordata anual de societatea monadia,o societate privata specializata in evaluarea produselor de catre consumatori.distinctia se acorda pentru cca 160 de produse alimentare,produse care sint amplu testate .testele au loc in laboratoare de analiza senzoriala omologate si la ele participa 120 de degustatori pentru fiecare produs testat, se fac “in orb”,adica nu se cunoaste marca produsului si analizeaza gustul,mirosul,textura si aspectul .daca esti invingator,poti lipi bulina cu “savoarea anului X” pe produsul tau timp de 14 luni in raioanele marilor suprafete comerciale, saveur de l’anneé fiind pina la urma un concept de marketing care se sprijina pe ideea “testat si aprobat”, aprobarea sa de catre un numar consecvent de consumatori devenind un semn al calitatii .

la baguette este de provenienta industriala si e produsa de “paysan breton”,o uniune cooperatista  care produce brinzeturi ,unt,smintina si clatite ,fiind o brinza tinara,in sensul ca a fost lansata in anul 2000.are forma unei mici piini si este acoperita de o crusta caramiziu-portocalie,cintarind in jur de 200 de grame.continutul ei de grasimi urca pina la 21 %.culoarea crustei este obtinuta din amestecul caramelului cu un pigment natural ,extras din coaja semintelor unui fruct ce creste in america tropicala ,bixa orellana sau roucou.

degustarea ei se face simplu,in compania unei bucati de piine taraneasca sau puteti sa -i adaugati piper proaspat risnit sau ierburi tocate fin .crusta este comestibila,dar daca vreti puteti sa o inlaturati.datorita texturii fondante o puteti utiliza in gratinuri sau tarte sarate.

insotim aceasta brinza de un vin rosu precum saint nicolas de bourgueil rosu,fiefs vendéens pissotte rosu, bourgueil rosu,  châteaumeillant rosu sau un sancerre rosu.sintem gata si cu episodul de azi,o duminica placuta in continuare,à la  prochaine! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »