Saffranskorpor /Biscotti cu sofran pentru Fika
iata ca proiectul savori urbane,food connection despre care va vorbeam cu prilejul clatitelor masacrate 🙂 continua cu tema retete scandinavice si baltice,gazda temei fiind teo’s kitchen.
reteta pe care am ales-o sa o prezint in cadrul acestei teme este una de biscotti cu sofran si ciocolata ,reteta care apartine unei celebre patiserii din stockholm,vete-katten.odata cu prezentarea retetei va voi spune citeva cuvinte despre fika sau arta de a bea cafea in suedia,o traditie locala care cuprinde nu numai aspectul culinar al conceptului cit si pe cel social.
fika,desemnind pauza de cafea si actiunea efectiva de a bea cafea,substantiv si verb totodata este o institutie sociala si un monument cultural suedez.este placerea cotidiana a suedezului si momentul sau de confort al zilei, pe care il poate impartasi cu absolut oricine,pornind de la prietenii si rudele sale pina la seful sau profesorul sau.fika poate fi in orice moment al zilei,este o ruptura in ea,care te ajuta sa te deconectezi,neaparat asezat la o masa,nu are importanta unde,la slujba,acasa,la o terasa,la un restaurant,esenta ei fiind aceeasi :schimb de idei ,partajare,convivialitate.este un moment exclusiv dedicat cafelei si dialogului , suedezii sint unii din cei mai mari consumatori de cafea din lume (locul doi,dupa finladezi),dar nimeni nu se va supara daca vei prefera o alta bautura calda,ca o ciocolata sau un ceai.
fika se insoteste de kannelbullar,tarte cu zmeura ,afine sau mar,melci cu scortisoara sau alte produse de patiserie sau chiar mici sandvisuri sarate.am ales pentru voi biscotti de fata,sper sa-i faceti vreodata si sa-i impartiti la o fika cu cine va face placere si sper (mai ales !) sa reuseasca sa va deconecteze ,sa opriti timpul in loc pentru voi si sa-l puneti sa lucreze in favoarea convivialitatii si a schimbului de idei si replici,facute in tihna unei cafele si a unei mici gustari dulci.
ingrediente:
375 gr faina griu,
2 lingurite praf de copt,
1 praf de sare,
2 oua,
200 gr zahar,
coaja rasa a unei portocale,
4 linguri mari de unt,moale,la temperatura camerei,
1 doza de sofran,
75 ml lapte,
50 gr ciocolata lindt 85% cacao,rupta bucati mici,
doua linguri de zahar perle ,pentru decorul final.
intr-un bol amestecam faina,sarea,praful de copt.intr-un altul mixam untul moale cu zaharul ,sofranul si coaja rasa de portocala,pina cind obtinem o crema spumoasa. in aceasta inglobam ouale ,unul cite unul,mixind dupa fiecare ,iar la sfirsit adaugam laptele si omogenizam.reducem viteza mixerului si adaugam solidele din primul bol in trei transe,mixind intre aditii.dupa care inglobam ciocolata rupta bucatele in masa de aluat obtinuta.transferam aluatul obtinut pe un plan de lucru pe care am presarat faina (este lipicios) si confectionam doua rulouri lungi pe care le decoram cu perle de zahar si le plasam in tava aragazului,pe hirtie de copt.introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius si lasam rulourile la copt in jur de 20-25 minute,pina cind se rumenesc.in acest moment le scoatem si le lasam la racit cca 10 minute,dupa care le taiem felii,cam doi cm grosime.asezam feliile in tava pe una din fete si le mai tinem la cuptor inca 10 minute,dupa care le scoatem si le lasam la racit pina a doua zi,cind le putem pune in borcane de sticla sau cutii de tabla,spre a le pastra si a le servi precum suedezii,la o fika. 🙂
1 comment on “Saffranskorpor /Biscotti cu sofran pentru Fika”