16744588841_d50946407a_cfol epi  ( tulpina de griu salbatic,in traducere) este o brinza industriala,distribuita de grupul bongrain,un grup ce produce vreo 34 feluri de brinza in franta ( si este implicat in distributia delaco in romania),printre care as enumera bresse bleu,prezentata deja in acest spatiu,apoi coeur de lion si caprice des dieux.este produsa in valea loarei ,din lapte crud si incalzit dupa coagulare,apoi presata.consistenta sa este moale-elastica ,culoarea galben si strabatuta  de mici gauri .este acoperita de un strat de faina de griu prajita si afinata timp de trei luni.

pic-2 sursa foto

forma sa este de emisfera,avind o greutate de 200 gr pentru un diametru de  8 cm,inaltime 5 cm si grosime de 3 cm.materia grasa din ea a tinge 50% .este asemanatoare cu emmentalul elvetian ca si consistenta ,dar gustul difera,impletind arome dulci fructate si de nuci ,ceea ce face din fol epi o brinza versatila,capabila de a se adapta intr-un antreu,poate fi servita cu un aperitiv sau pretindu-se la gatire in multe retete.retetele pot incepe cu un simplu sandwich,continua cu hamburger ,gratinuri, tarte sarate,bulete prajite,rulouri cu legume.
acordul de vin este dedicat vinului alb:l’etoile vin jaune ,chateau -chalon,jurançon sec sau chiar un vin de savoia alb.
cam asta e episodul de azi si noua brinza,va urez o duminica placuta si calda ,iar  femeilor din viata voastra le urez o zi extrem de frumoasa si sa sarbatoriti asa cum va pricepeti mai bine, à la prochaine! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »