16890442395_a95f58e118_cdaca e duminica e brinza ,cel putin in coltul asta virtual asa se spune 🙂 ,iar azi e rindul unui sortiment pe care il gasim in trei forme,natur, cu cenusa pe crusta si fara sare adaugata,ultima forma fiind  ideala pentru cei tin un regim hiposodat.chevrot (sau chevrotin )este o brinza de capra,obtinuta din lapte crud,cu forma de cilindru,cu o greutate de cca 220 grame si cu 24% grasimi in continut.este fabricata in deux-sevres,regiunea poitou-charentes din franta,la jumatatea drumului dintre chabichou du poitou si chavignol.

aluatul sau este fin si foarte alb,onctuos cind brinza este tinara si casant pe masura invechirii ei.crusta este naturala,de mucegai alb,formata din mici pliuri,odata cu afinarea putind capata pete rosii sau gri-bleu.cum spuneam,este obtinuta din lapte crud,neincalzit,care dupa coagulare este pus in forme la scurs cu polonicul ,adica “moulé à la louche “.afinarea sa dureaza in medie trei saptamini ,in beciuri cu umiditate ridicata,controlata.la capatul trecerii acestora vom degusta o brinza cu un usor miros caprin ,miros ce se accentueaza in timp si gust nucos ce se acorda perfect cu un vin alb ca chablis sau sauvignon,chardonnay.odata cu invechirea (devine uscata si casanta ) ea se poate acompania de un vin rosu ,cum ar fi côte du rhône.
o putem minca ca atare,la desert,intrind cu succes in compozitia unui platou de brinzeturi sau o putem include in salate gourmet(cum ar fi  cu  rucola,ridichi si nuci),in omlete si checuri sarate.

cam atit pentru azi,dictionarul isi lasa semnul de carte aici ,o duminica insorita de primavara sa avem, à la prochaine! :)

 

1 comment on “Brinza de duminica-Chevrot”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »