Omleta cu trufe /Omelette aux truffes/Truffle omelette

16571278005_6549598c93_z

trufele negre  de perigord sint inca in sezon in luna februarie , ele gasindu-se la piata micii localitati in care locuiesc .si asta fiindca unul din marii producatori din regiune e la citiva km de noi,solurile calcaroase de aici fiind prielnice trufoculturii.daca nu le gasesti la piata le poti comanda la vecina sa,care vinde mere si andive in fiece zi. 🙂
produs de lux,trufa este cunoscuta inca din antichitate,se servea la sfirsitul mesei romanilor,de exemplu,marinata intr-un sos de ghimbir si scortisoara,fiind descrisa ca un “dar al zeilor”.odata cu romanii,urmele ei se pierd insa,in evul mediu retetele cu trufe disparind.dar ele reapar odata cu renasterea,cind papii le readuc in” trend”.la inceputul secolului XX ,franta furniza doua treimi din productia mondiala de trufe,cu peste 1000 de tone pe an. in secolul XXI,productia a scazut drastic ,la nivelul a citorva zeci de tone-44 in 2012,de exemplu.
pentru azi va propun o reteta de omleta cu trufe a unui chef ce isi desfasoara activitatea la restaurantul “a l’escapade”,nicolas pailhes, din satul richerenches.acest sat este supranumit si “satul trufei”,pentru ca aici se comercializeaza cea mai mare cantitate de trufe de pe piata europeana,cca 700kg pe sezon.sezonul incepe la jumatatea lunii noiembrie ,cu o deschidere oficiala,dominata de fanfara si mars si se termina la jumatatea lui martie,trufele fiind disponibile in fiece zi de simbata ,intre orele 9-13 ,cu sfintenie. 🙂 amatorii de trufe de o calitate incontestabila,cei ce lucreaza in industria restaurantelor,negociatorii de pret cit si cei care lucreaza in industria de conserve sint prezenti aici pentru achizitii.

ingrediente pentru trei persoane:

9 oua,
30 grame de trufa neagra,
o nuca mica de unt,
fleur de sel,
sare si piper proaspat risnit.dupa gust.

cu 24 ore sau minimum o noapte inainte spargeti ouale si puneti continutul lor,impreuna cu trufa intreaga(dupa ce in prealabil ati  spalat-o sub jet de apa rece cu o perie foarte fina si ati uscat-o cu servete de hirtie) ,la infuzat,intr-un reciepient cu capac ermetic(un borcan). le scoateti din frigider cam cu ora inainte de a le gati,le bateti in omleta,le sarati si adaugati piper din risnita,dupa gust.adaugati si o treime din trufa,rasa pe o razatoare mai fina,precum cea de parmezan,de exemplu.lasati omleta sa se apropie de temperatura camerei.trufa ramasa o impartim in doua:o jumatate o vom taia in mici cuburi,iar cealalta ,cu cutitul/cutitul de curatat cojile in lamele foarte fine.cind ora s-a scurs,topiti nuca de unt intr-o tigaie si cind e fierbinte(nu lasati sa se coloreze untul) adaugati ouale batute .faceti omleta,aducind marginile spre centru ,iar inainte a o plia/rula;adaugati cuburile de trufa.asezati omleta in farfurie,adaugati un pic din untul de la gatire ,presarati pe ea fleur de sel si decorati-o cu lamelele fine de trufa taiate in prelabil.insotiti omleta de o salata verde si o cupa de sampanie,gen bollinger rd sau un vin ca hermitage sau chateauneuf.pofta buna! 🙂

1 comment on “Omleta cu trufe /Omelette aux truffes/Truffle omelette”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
Translate »