16247259806_72836003bb_z

moelleux au chocolat este o prajitura  cu ciocolata a bucatariei franceze,extrem de populara si usor de executat.ea se confunda foarte des cu fondant au chocolat.moelleux -ul are mai multa faina,textura aerata si este supus unei gatiri destul de rapide,pe cind  fondantul contine mai mult zahar si mai putina faina,timpul de gatire este mai lent si textura este mai compacta .datorita compozitiei sale ,moelleux poate fi un pic uscat daca e copt mai mult dar se poate si invers,gatit rapid,cit sa prinda o crusta si sa aiba miezul curgator,vorbim astfel de un mi-cuit au chocolat.la fel si in cazul fondantului,daca are miezul curgator,il numim mi-cuit au chocolat.un truc pentru a obtine miezul curgator este sa inserati crema ganache inghetata  sau o bucatica de ciocolata de la congelator in centrul sau .descoperitorul” trucului “este un mare bucatar francez ,michel bras,ce detine un restaurant de trei stele michelin la laguiole, in aveyron, unde veti gasi o degustare speciala de “coulant au chocolat”,adica prajituri de ciocolata cu miezul lichid,curgator.

moelleux au chocolat se poate face in zeci de variante,dintre care citez:cu ciocolata neagra,cu miez curgator de ciocolata alba,cu ciocolata cu nuca de cocos/fistic/portocale/nuci cajou/nuci/fistic/seminte de pin sau cu ciocolata si caramel/menta ,ca sa nu mai zicem ca impatimitii de nutella au si ei moelleux-ul lor . 🙂  precizez ca textura moelleux-ului depinde foarte mult de cuptor,de timpul de gatire si formele in care o facem.el se poate face atit in forma unica cit si in forme individuale,pentru care  timpul de gatire va fi considerabil mai mic.eu am optat pentru forma unica,de aceasta data.varianta mea nu e cu ciocolata neagra ci cu ciocolata  pentru gatit deserturi,cu numai 52 % cacao.

Ingrediente:

200 gr ciocolata  cu continut  in cacao de 52 %,
175 gr de unt 82% grasime,
6 oua,
250 gr de zahar,
1 pachet de zahar vanilat sau citeva picaturi de extract de vanilie,
100 gr de faina.

per primam,se incalzeste cuptorul la 180 gr celsius.se topeste ciocolata cu untul la foc foarte mic sau la bain marie.intr-un bol incapator mixati ouale intregi cu zaharul si zaharul vanilat,incorporind si faina pe parcurs,putin cite putin.in acest amestec incorporati apoi cu delicatete amestecul precedent,de ciocolata si unt topit.tapetati cu unt si faina o forma rotunda din silicon cu diametrul de 20cm si turnati amestecul pentru moelleux in ea.dati la cuptor imediat pentru 30 de minute.il lasati la racit la temperatura camerei si inainte de servire il puteti decora cu putin zahar pudra .
dupa cum observati moelleux-ul meu are un interior de  fondant si marginile aerate,gustul a fost bun si consistenta atragatoare,drept care nu a avut viata prea lunga .enjoy si o saptamina plina de lucruri bune va urez! 🙂

16247273626_9137ba4364_z

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
Translate »