“Colombo ” de piept de pui /Colombo de blanc de poulet

16256917819_641e709ced_c

 

colombo este un amestec de condimente,o varietate de curry originar din asia de sud (nepal,pakistan,india,bangladesh,sri lanka,maldive), care a devenit incepind cu sec. al XIX -lea un element traditional al bucatariei antileze din caraibe.indienii ce au emigrat in antile au adus cu ei si amestecul magic de condimente.dozajul si ingredientele curry-ului originar a fost modificat pe parcurs,dind varianta cunoscuta azi sub numele de “colombo”.

colombo contine turmeric, seminte de chimion si de coriandru,ghimbir,piper negru,fenugrec,cuisoare,seminte de mustar si de fenicul.exista variante ce contin si anason,anason stelat,ardei iute ,dafin.pentru obtinerea colombo semintele sint prajite  cu foarte putina materie grasa,pe foc direct si pentru un timp scurt,cit sa-si degaje aromele,apoi sint transformate intr-o pulbere fina intr-un mojar cu pistil,pulbere care este gata pentru utilizare.
in antile ,acest condiment complex este folosit la obtinerea de preparate culinare de origine tamul-sri-lankeza care sint  pe baza de legume si carne(de pui,porc,miel,peste ,creveti,languste).
va prezint astazi cel mai simplu colombo posibil,de piept de pui.

ingrediente pentru 4 persoane:

-2 piepturi  de pui ,taiate cuburi,
-o ceapa tocata,
-2 catei de usturoi striviti sub lama cutitului si tocati,
-1 lamiie verde,
-1 nuca de unt +1lingura de ulei de masline,
-2 linguri de condiment colombo,
-2 cuisoare,
-1 ardei iute mic, uscat (chilli)
-300 ml de supa,
-2 linguri de smintina slaba,
-1 lingurita de amidon fin de porumb,
-1 buchet mic de coriandru sau patrunjel,tocat,
-sare,piper,dupa gust.

intr-o tigaie antiaderenta puneti la topit untul ,adaugati si uleiul si cind sint incinse rumeniti usor  pe toate partile cuburile de piept de pui,pe care presarati intre timp condimentul colombo si piper proaspat risnit.adaugati  de la inceput si  cuisoarele ,ardeiul iute ,ceapa tocata si continuati gatirea la foc mediu,timp de cca 10 minute.adaugati la final si usturoiul ,amestecati inca de citeva ori si inmuiati totul cu zeama de la lamiia verde.apoi adaugati supa si lasati sa fiarba la foc mic totul inca 15-20 minute.dizolvati lingurita de amidon fin in foarte putina apa si amestecati solutia obtinuta cu smintina.apoi turnati amestecul acesta in tigaie si omogenizati.adaugati coriandrul/patrunjelul tocat si rectificati la sfirsit asezonarea cu sare si piper .serviti colombo din piept de pui cu orez simplu,ideal e un orez creol,care se obtine prin fierberea  unui orez cu bob lung intr-o cantitate mare de apa sarata(orezul,nespalat,se adauga in apa adusa la fierbere) ,timp de aproxiativ 15 minute,sub amestecare.la sfirsit ,orezul este scurs si servit cald .pofta buna si bun venit in bucataria antileza,vom mai minca aici !enjoy! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
Translate »