Brinza de duminica -Rochebaron

15824885453_bc481a69ec_zrochebaron este o brinza  industriala obtinuta din lapte de vaca pasteurizat.este moale,cremoasa,strabatuta de  mucegai verde-albastrui,acoperita de o crusta de carbune vegetal si cu gust fructat-sarat.din categoria brinzeturi moi cu mucegai am mai prezentat in dictionarul duminical brinza bresse bleu.

rochebaron  este produsa in localitatile  beauzac si saint-pal-de-mons ,in departamentul haute-loire ,regiunea auvergne,de catre o companie producatoare de brinzeturi din  vallée de l’ance,ce apartine grupului bongrain .ea poarta numele unei familii din auvergne,de rochebaron, daca aveti ocazia ,puteti chiar vizita castelul medieval ce a apartinut acestei familii,aflat azi partial in ruine.

brinza este comercializata  si produsa tot anul,are forma de cilindru turtit,cu diametrul de cca 15 cm,grosime de 3 cm,procesul sau de afinare durind intre 6 si 8 saptamini.greutatea sa medie este de 600 grame. o putem servi pe un platou de brinzeturi,la sfirsitul mesei sau o putem gati,in tartiflette ,in diverse gratin -uri,in checuri sarate sau chiar in salate,taiata bucati mici.si o insotim de un vin precum sauternes,maury d’ambré rancio hors d’age sau chiar un banyuls rosé.
iata sfirsita si povestea  brinzei de azi  ,va urez o duminica frumoasa , à la prochaine!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *