Brinza de duminica-Brique du Forez

15987024414_fc45ba965b_z

auvergne este o regiune a frantei renumita pentru elevajul bovin si prestigioase brinzeturi de vaca AOP ( Cantal, Saint-Nectaire,  Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne , Salers). pe linga ele insa gasim si brinzeturi mai putin cunoscute dar esentiale in definirea identitatii teritoriului auvergne si a patrimoniului sau de brinzeturi.un astfel de exemplu ar fi brique du forez , o brinza obtinuta din lapte vaca pasteurizat ,lapte de capra sau amestec vaca+capra(de unde denumirea populara de “chevreton”),cu consistenta moale si crusta de mucegai alb,care poate capata nuante albastrui in timp.originea ei este in masivul central,muntii forez.forma este asa cum spune numele,de caramida,cu lungimea de 12-15 cm ,latimea de 8 cm si inaltimea de 2-3 cm.

este fabricata prin diferite tehnici,care variaza in functie de geografia locului unde se produce si de particularitatile producatorului.de exemplu,unii producatori folosesc cheag pentru coagularea laptelui,pe cind altii folosesc fermenti lactici.procesul de afinare dureaza intre doua si trei saptamini.intilnim brique du forez atit in varianta artizanala  cit si in cea industriala.brique de forez artizanala este destinata unui final de prinz,in forma putin afinata,sub crusta sa dezvaluindu-se o consistenta onctuoasa si fina,cu un usor miros de beci si de umed,dar si unul de lapte cald si alune.

versiunea industriala este destinata mai mult gatitului,ea poate fi utilizata in zeci de retete  ,din care as cita  tartiflette si quiche lorraine,in checuri sarate sau chiar pane.
vinul potrivit pentru a insoti consumul de brique du forez este sancerre alb,urmat de un bourgogne hautes côtes de ceaune alb,anjou alb,court-cheverny sau un quincy.

punem punct aici episodului “brinzos”de azi ,ne grabim sa pregatim primul picnic de anul acesta pe insula oleron.duminica frumoasa si insorita,à la prochaine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *