Brinza de duminica-Mothais sur feuille

16360788955_45ecaaa82b_c

adica o brinza pe frunza ,cum am zice noi 🙂 .iata-ne ,asadar, iar prezenti cu o brinza de capra  in dictionarul de brinzeturi duminical,brinza fabricata in regiunea poitou-charentes,regiune cu traditie in cresterea caprelor si prelucrarea laptelui lor .ea isi are originea numelui in  localitatea mothais saint-héray din departamentul deux-sèvres,iar cuvintul mothais este rezervat ,in general,brinzeturilor produse la laptaria dintr-o localitate.ea este prezenta pe pietele locale inca din 1840 si se spune ca urmele ei se pot gasi cu secolele in urma  si sint strins legate de invazia berbera din  aceasta zona,inainte de 732 sau 733.

brinza se fabrica pornind de la lapte integral de capra,lasat sa se coaguleze lent .apoi se afineaza pe frunze de castan sau de platan(culese din arborii din aria de productie a brinzei exclusiv),frunzele avind rolul de a regla umiditatea(pompind surplusul cind e proaspata si aducind-o cind se usuca) si de a da brinzei o crusta fina,o consistenta supla si cremoasa cu savoare de nuci amestecate cu gust fructat ,cu  note de vegetatie uscata (paie,scoarta de copac ,fin).se prezinta sub forma unor discuri ,cu inaltime de 2-3 cm si diametrul de 10-12 cm,cu o greutate variind intre 180 si 200 gr,continind cca 45% grasimi.afinarea dureaza in general intre 4 si 6 saptamini,iar brinza este consumata intre lunile mai si octombrie.se pastreaza la rece,in sertarul cu legume al frigiderului,iar cind o scoateti ,nu uitati sa-i asociati un vin  rosu sau alb din regiunea orasului tours sau chiar un vin de tara rosu din charentes,un vin alb sec de care aveti sau un cepaj de sauvignon.

denumirea de origine controlata este in curs de obtinere,un sindicat special creat pentru aceasta brinza milenara se ocupa de caietul de sarcini si siragul gros de formalitati care trebuie indeplinite.

cam atit pentru azi,va urez o duminica placuta si relaxanta,à la prochaine !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *