Brinza de duminica -Bethmale,o brinza din Pirinei

16189004495_54dae7c89d_z

 

dictionarul brinzeturilor incepe cu “b” in acest an,bethmale fiind prima brinza ce se etaleaza ochilor si implicit mintilor voastre pe acest blog.este  o brinza ce provine din pirinei ( in asa-numitii pyrénées ariégeoises,situati cumva intre pirineii inalti si cei orientali),facuta din lapte de vaca crud ,la 800 m altitudine,facind parte din categoria brinzeturilor  presate nefierte .numele provine de la valea bethmale  din pirinei,iar unii ii spun chiar brinza de pirinei cu lapte de vaca,pentru ca in pirinei multe din brinzeturi sint facute cu lapte de oaie sau capra.

dovezile istorice ale existentei acestui fel de brinza urca pina in evul mediu,secolul al XII-lea,cind este consemnat ca ludovic al XVI-lea,  zis si cel mare ,la trecerea prin localitatea saint-girons,este servit cu cu ea.legendele locale spun insa ca existenta ei urca mult in trecut ,in perioada galilor si a invaziei maure. in secolul al XIII-lea ea se vinde deja pe piata din pamiers,ca brinza grasa de saint-girons.dar ea intra in voga si cunoaste gloria  🙂 abia in secolul al XIX-lea.producatorii de brinza sint nu numai la bethmale ci  si in saint-larry,luzenac,rogalle,boussenac,saint -girons,printre ei remarcindu-se in zilele noastre o femeie,sylvie domenc,devenita chiar primar in bethmale.fabricarea ei urmeaza procesul uzual,laptele incalzit usor la 33 de grade celsius este coagulat ,apoi “taiat”in boabe mici,cit bobul de cafea,pus in forme si scurs,timp in care se face intoarcerea si sararea pe toate partile formei de brinza,timp de 48 ore,dupa care ia drumul camerelor speciale de afinare.

bethmale are forma unui disc convex  si are o greutate intre 5 si 7 kg.perioada de afinare se situeaza undeva intre 3 si 4 luni,in camere umede ,pe scinduri de brad, timp in care discurile de brinza sint periate zilnic.

caracteristici fizice :aspectul crustei sale e plan si fin,de culoare portocalie,miros slab,consistenta ferma dar elastica,gust de la pronuntat la picant.perioada optima de degustare este august-septembrie,dar de nerefuzat si intre aprilie-noiembrie.se acompaniaza de un vin rosu usor ca gamay ,cotes du frontonnais sau chiar un vin alb  parfumat.

episodul 30 al brinzeturilor prezentate e terminat,duminica frumoasa si luminoasa,cu brinza pe masa,de care preferati voi! 🙂

2 comments on “Brinza de duminica -Bethmale,o brinza din Pirinei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin for Social Media by Acurax Wordpress Design Studio
Translate »