Brinza de duminica-Pont-l’évêque

IMG_20140703_142857_zps19d963b4 (1)

brinza de azi se remarca printr-un format original,patrat ,brazdat de linii si este o brinza de vaci,obtinuta din lapte crud,pasteurizat sau termizat,moale,cu crusta spalata si cu mucegai alb.formatul normal are 420 grame,iar cel mic ,prezent in imagine are doar 220 grame,cu  o latura de 11 cm si o inaltime de 3 .este vorba de Pont-l’évêque ,o brinza cu denumire protejata produsa si afinata in regiunea normandia a frantei,in departamentul calvados.mai precis ,pont -l’eveque e o comuna situata intre celebrul deauville si lisieux,in normandia de jos (normandia istorica).renumita de secole,aceasta sora a camembert -ului a fost produsa pentru prima oara de calugarii cistercieni, in secolul X  ,la est de caen,sub numele de cherub,iar apoi in tarile auge(ce cuprindeau departamentele calvados si orne) inca din  1230,sub numele de  augelot sau angelot(moneda englezeasca).productia sa de azi se datoreaza celor 380 elevatori bovini ,din care 4 asigura si productia la ferma a brinzei,unei cooperative agricole si celor 6 puncte de fabricatie industriala.
denumirea de origine controlata e detinuta din 1972 ,iar cea de origine protejata din 1996.
perioada de consumatie ideala se intinde din mai in septembrie,dupa o afinare de 4 sau 6 saptamini,dar ea se consuma si intre aprilie si noiembrie,francezii o iubesc ,dupa camembert toti ofteaza cind vorbesc de ea  :).
procesul de obtinere include colecta laptelui,coagularea,scurgerea de zer,afinarea.in timpul afinarii este spalata cu peria si intoarsa .
onctuasa,lejer sarata,cremoasa ,cu arome fructate si de nuca,pont -l’eveque este una din cele mai populare brinzeturi frantuzesti,pe care o putem minca ca atare ,la sfirsitul mesei,acompaniata de bagheta si salata verde sau in diverse tarte aperitiv sau prajituri sarate,gratinuri cu legume sau cartofi dar si in compania unei bucati de carne rosie.
acordul de vin perfect se zice ca este dat de un vin rosu puternic,cum ar fi morgon les micouds,morgon la cote de py,cotes de brouille l’eronde,bugey montagnieu,premieres cotes de bordeaux semens.cheers si pe duminica viitoare,cu bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *