Biban de mare/sea bass/bar,loup de mer cu fenicul si portocala

 photo 534acd1f-7df1-491e-8b55-1935bdd96189_zps6eedfd96.jpg

unul din visele mele este sa ajung intr-o dimineata de vara pe insula Oléron,inainte de ora cinci ,in portul de pescari de la Cotinière (al saselea port de pescuit din franta,specializat pe pescuitul de specii nobile de peste si fructe de mare),sa vad pescarii venind din larg odata cu rasaritul soarelui si sa urmaresc apoi bursa de peste de la acea ora.vaporasele de pescuit sint colorate,decorate cu stegulete multicolore, pestele este deja conditionat pentru transport catre piete si restaurante.imi imaginez deja fosnetul sau argintiu ,vocile inalte,zumzetul,mirosul de mare si de peste proaspat…sint la un pas de vis,astept ca si un copil de nici noua ani sa inteleaga pentru ce il trezesc la ora trei dimineata intr-o simbata sau duminica 🙂 .pentru ca insula e relativ aproape,o ora de mers cu masina ne desparte de ea.

dupa acest delir matinal introductiv va poftesc la un peste pescuit in largul oceanului ,cumparat la bursa de la cotiniere si apoi vindut la piata locala, un biban de mare,peste foarte apreciat in general,datorita consistentei sale ferme si a gustului fin,rafinat.

ingrediente pentru 4 persoane:

2 bibani de mare,de cca 1kg fiecare,curatati,eviscerati,
4 portocale netratate,taiate rondele,
2 bulbi de fenicul,taiati in lamele fine,
2-3 morcovi,taiati rondele,
3 esalote,tocate fin,
un buchet de patrunjel frunze,mediu,
300 ml de vin alb,muscat e varianta ideala,
4 linguri de ulei de masline,
fleur de sel,piper proaspat risnit.

preincalziti cuptorul la 210 grade celsius  si umpleti burta bibanilor cu rondele de portocale.recuperati sucul rezultat in urma taierii portocalelor si rezervati -l.tocati patrunjelul verde grosier.intr-o tava adaptata pentru cuptor,varsati un fir de ulei.peste el asezati pestii.in jurul pestilor decorati cu lamele de fenicul ,rondele de morcov si portocale ,patrunjelul tocat.incizati scurt burta pestelui in doua puncte pentru ca aromele sa-l patrunda,varsati peste el sucul de portocala recuperat,vinul alb si restul de ulei de masline.sarati cu fleur de sel si risniti piper din belsug deasupra.introduceti tava la cuptorul preincalzit  si o lasati acolo cca 30 minute,timp in care mai stropiti pestele cu sucul format .la sfirsit,cu un cutit dati pielea deoparte,recuperati fileurile de peste si le serviti cu legumele .alaturi de un vin alb sec,cum ar fi un pouilly fume ,ajaccio,vouvray,cassis sau chiar un riesling.

o duminica frumoasa va urez si va invit diseara la un nou episod din seria Brinza de duminica ,à bientôt !

 

1 comment on “Biban de mare/sea bass/bar,loup de mer cu fenicul si portocala”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers
Translate »