Brinza de duminica -Tomette de brebis

15353470636_3217e5b518_c

 

sau tomette de oaie,o brinza originara din pirinei,tara bascilor,unde predomina brinzeturile din lapte de oaie.are aceeasi origine ca ossau iraty,dar se prezinta intr-un format mic (de unde numele tomette,tom desemnind un cilindru mare de brinza ),cu o consistenta densa rezultata prin presare,din lapte nepasteurizat.perioada optima de degustare se situeaza in intervalul iunie-decembrie,dupa o perioada de afinare de la 4 la 6 luni ,dar nu e de lepadat nici extrasezon:) ,din mai in februarie.

pentru a obtine o brinza de calitate superioara,ea este afinata la altitudine,la aproximativ 1500  de metri,pe planse din scindura,crusta este mereu spalata,la sfirsitul perioadei de afinare avind cca 600 gr, crusta bej-portocalie,consistenta ferma dar fondanta totodata si aromele florale de neegalat.se prezinta ca un cilindru plat,cu inaltimea de 6-8 cm si diametrul de 8-10 cm.

tomette se asociaza pentru degustare cu  o dulceata de cirese negre si cu piine proaspata,iar ca vin putem alege un vin alb de pe valea loarei,ca Pouilly-Fumé,un Sancerre sau un vin rosu din regiunea Bordeaux,ca Margaux, St Julien.recomandarea specialistilor este sa asociem brinzeturile afinate indelung cu vin alb,pentru a-si revela pe deplin savoarea.

si cu aceasta iata un episod din aceasta rubrica incheiat,ne intilnim duminica viitoare la un nou episod plin de savori …lactice! duminica frumoasa sa avem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »