Eclade /eglade de midii si povestea ei

IMG_20140615_125445

in varianta scurta ,dar atotcuprinzatoare.:) voi articula in romaneste cuvintul si ii voi spune eclada,cu permisiunea voastra ,caci imi va fi mai simplu si sper sa nu aduc astfel mari prejudicii nici limbii franceze ,nici celei romane.ne aflam in fata unui mod de a prepara midiile arhaic ,specific departamentului charente-maritime din regiunea poitou-charentes ,franta.departamentul se intinde de-a lungul coastei vestice,la atlantic si ca atare gastronomia e influentata  de preocuparile localnicilor:pescuit, de peste si fructe de mare dar si de cresterea de midii,stridii,creveti,homari,langustine.

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

eclada putem minca in mai multe locuri (chiar si acasa) ,insa ea este specifica insulei oleron(cea mai mare insula a frantei dupa corsica ) si regiunii orasului royan.cuvintul vine dintr-o limba romanica veche,dezvoltata in aceasta parte a continentului,limba  saintongeais si pina la urma el se refera la faptul ca eclada se face cu foc de ace de pin.

PicMonkey Collage

de fapt reteta este foarte simpla,midiile se aseaza pe o scindura lata (din lemn brut,netratat) cu partea ascutita in sus si sint acoperite cu ace de pin uscate bine,intr-un strat de minimum 10cm , se da foc la acele de pin (ajutatindu-ne de o bucatica de ziar ) si focul e intetit cu un evantai dintr-un carton sau ce aveti la indemina(traditional e un calendar postal).cind acele de pin sint arse(totul dureaza cam 10 minute),cenusa e inlaturata cu acelasi evantai.

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

midiile se servesc direct de pe scindura,cu mina ,in compania unor felii de piine bine prajita unsa cu un unt local precum si a nelipsitului vin alb tara charentez.localnicii au  si o vorba,sa nu maninci eclada imbracat cu camasa alba ca sigur te vei murdari.dar asa cum spunea o reclama de toata jena cindva”murdarirea e placuta” (sau ceva de genul),credeti-ma ,de data asta,e foarte placuta :).asezati de o parte si de alta a scindurii,ungind feliile calde de piine cu vestitul unt  sarat de poitou-charentes putem impartasi feriti de soarele arzind al verii(sezonul de midii incep in mai-iunie) clipe de neuitat,eclada fiind “un plat” foarte convivial,care aduce ceva in plus unei mese obisnuite.noi am fost anul acesta pe insula oleron ca sa repetam experienta .exista acolo un restaurant deschis in 1966,

PicMonkey Collage

situat  peste drum  de un canal cu apa de ocean unde se cresc fructe de mare.restaurantul zace nestiut ,nici un indicator nu te duce spre el,e amenajat intr-o veche cabana de manipulare  a stridiilor (cindva voi gasi timp poate sa va povestesc si despre asta) si isi face reclama doar “din gura-n gura ” sau “bouche a l’oreille”,cum zice francezul.si bineinteles,ai nevoie musai de rezervare seara,cind se incing petreceri dansante .pe masa,da! :).se servesc doar fructe de mare,dar poti prestabili si un alt meniu cind faci rezervarea daca ai alergici in preajma .

PicMonkey Collage

restaurantul este situat in comuna saint-georges-d’oléron si se numeste “la roue tourne“(roata se invirte) si acest lucru se vede in decorul rustic presarat cu roti fel de fel.numele nu-l veti gasi,el este gravat “firav ” intr-o piatra de la intrare,acoperita de o tufa de trandafiri.eclada se serveste aici nu numai cu piine,unt si vin alb ci si cu rondele de ceapa,rosii,ardei ,castravete,taiate pe o farfurie,care merg foarte bine,evident ,cu gustul de fum de pin al midiilor.

PicMonkey Collagesperind ca v-a placut povestea ecladei si ca din ea transpare nu numai miros de fum ci si de vacanta si dor de duca,va las,sa aveti o zi frumoasa! 🙂




2 comments on “Eclade /eglade de midii si povestea ei”

  1. mersi de comentariu,brindusa! :)noi am fost toropiti de ineditul acestui restaurant si a ecladei,e ceva unic.un loc anost intr-o insula destul de salbatica care te surprinde .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Customized Social Media Icons from Acurax Digital Marketing Agency
Translate »