Photo Collage Maker_a5C4ex

iata si o brinza preparata industrial la masa noastra duminicala,le mottin charentais .ea este  vechiul  “crottin charentais”.dar fiindca “crottin”inseamna excrement francezii i-au schimbat numele dupa 1936.este o brinza  cu un procent de grasime mare,pina la 65%in produsul deshidratat ,facuta din lapte de vaca termizat sau pasteurizat.se produce in regiunea poitou -charentes ,in sus-vestul frantei.mai precis in comuna saint saviol din departamentul vienne,un frumos loc din regiune,pe care daca aveti ocazia sa -l vizitati  nu lasati sa va scape un parc de distractii renumit,futuroscopul de la poitiers (simulatoare,senzatii tari,constructii futuriste,documentare in sali de cinema unice in lume).

dar sa revenim la “brinzele noastre” si sa continuam cu prezentarea lor.consistenta brinzei de azi este moale,cremoasa,cu crusta alba de mucegai penicilinic.inaltimea cilindrului de brinza este de 4,5 cm ,diametrul de 6 si cintareste 200 grame.

datorita faptului ca e produsa industrial este ieftina,asta nu inseamna ca nu are atuurile unei brinze de calitate,procesul industrial pastrind ritualul artizanal si nu aduce in plus conservanti,coloranti,aditivi.este pastrata in ambalaj din hirtie obligatoriu.inainte ea era produsa de o veche companie din regiune”charentes lait” ,la surgeres ,apoi productia a fost preluata de compania “lescure” in vienne.este produsa tot timpul anului,dar gustul cel mai cel il are intre lunile aprilie-noiembrie. o putem consuma la desert ,pe platoul de brinzeturi,o putem folosi in compozitia salatelor de legume sau pur si simplu pe o felie de piine integrala prajita ,in compania unui vin de sancerre.

gata si episodul de azi,o duminica frumoasa,nu cu ploaie ca aici!

1 comment on “Brinza de duminica -Le Mottin Charentais”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Translate »