Brinza de duminica-Taupinette si povestea lui « moulé à la louche »

PicMonkey Collage

originara din departamentul vecin,charente ,mai precis imprejurimile comunei roullet-saint-estèphe(comuna arondata aglomeratiei urbane angoulême,orasul ce adaposteste anual in luna februarie un mare festival international de benzi desenate,aviz amatorilor! 🙂 ),taupinette este o brinza de capra cu crusta de mucegai si cenusa ,obtinuta prin procedeul  « moulé à la louche ».ea este medaliata cu argint la concursul agricol general din 2014,concurs ce are loc la paris in fiece an in luna februarie cu ocazia salonului international de agricultura.

ce vrea sa spuna  expresia din titlu « moulé à la louche » va explic in continuare ,caci o veti intilni pe ambalajul a mai multe brinzeturi,dar in special pe adevaratul camembert,cel din lapte crud,fabricat in normandia.dupa ce este coagulat,laptele este pus in forme  speciale,pentru a se scurge si pentru a da forma finala a brinzei,afinate ,rotunda,cilindrica,etc.asezarea asta in forme se face nu automat ci foarte delicat,doar manual,cu polonicul,nemaruntind masa de lapte coagulat ci luind cu grija polonic dupa polonic  din masa si asezindu-l tot cu delicatete in forme,acest procedeu permitind o scurgere rapida a masei lichide si ca atare un cu totul alt gust.tehnica aceasta ancestrala,cheltuitoare de timp si obositoare,este pastrata pina astazi,ea influientind maxim savoarea si textura produsului final,la care un adevarat fermier francez tine cu sfintenie (la fel si un degustator versat).multe brinzeturi se fac folosind aceasta tehnica,printre ele brillat-savarin,saint-marcellin, cendré de Champagne,multe brinzeturi de capra,camembert raminind totusi cea mai atasata de aceasta tehnica.

sa revenim la taupinette si sa va spun ca dupa ce este « moulé à la louche » este acoperita cu un strat fin de cenusa rezultata in urma arderii de lemn,cenusa care o ajuta sa dezvolte un strat de mucegai albastrui in perioada de afinare.aceasta din urma dureaza 8 zile si la capatul ei vom obtine o brinza de cca 135 grame,cu o textura fina si care se topeste in gura .gustul usor sarat se accentueaza odata cu afinajul si cere neaparat drept companie un chardonnay sau un pineau de charentes invechit (acesta din urma fiind o bautura traditionala in regiune,dulce,precum un lichior).

taupinette nu este intilnita in marile spatii comerciale ci doar in magazine specializate ,denumite “fromagerie” si “cremerie”,cel putin eu asa am “facut cunostinta ” cu ea. 🙂

gata si povestea de azi,va las sa va rasfatati cu vara asta frumoasa si razele ei fierbinti,pe duminica viitoare!

2 comments on “Brinza de duminica-Taupinette si povestea lui « moulé à la louche »”

  1. Voiam doar sa-ti spun ca povestile astea duminicale ma ung pe suflet. Si te invidiez ca poti gusta din toate minunile astea de branzeturi. Branza= viata! 🙂 Felicitari multe, multe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
Translate »