Brinza de duminica-Neufchâtel

PicMonkey Collage

avind ca forma emblematica inima,neufchatel este o brinza normanda cu denumire de origine controlata inca din 1969 care isi are originea in tarile bray si in special in imprejurimile localitatii  neufchâtel-en-bray,imprejurimi ce cuprind 134 de comune.se fabrica in general din lapte crud ,este moale si cu crusta alba de mucegai penicilinic,asta in urma unei afinari de minimum 10 zile.greutatea variaza de la 100 la 600 de grame si forma variaza si ea,patrata,inima mare,inima mica,cilindru mic,cilindru mare,paralelipipedica.laptele provine de la vaci care au pasunat minimum 6 luni pe an ,iar consumul optim este intre lunile aprilie -august,dupa o perioada de afinare de 8-10 saptamini.

cea mai veche dintre brinzeturile normande se pare ca se fabrica deja in sec.VI ,dar consemnarea oficiala vine abia in 1050,fiind trecuta in actele unei minastiri.legenda mai spune ca in timpul razboiului de 100 de ani  dintre cele doua popoare,francez si englez,tinerele frantuzoaice ofereau soldatilor englezi ca dovada de iubire inimi de neufchatel-asta ca sa nu ziceti ca povestea mea e total lipsita de romantism. 🙂 apoi ,in sec.al XVII neufchatel patrunde pe pietele din paris si rouen cit si in marea britanie.incepind cu 1880,cind fermierul isidore lefebvre isi deschide o fabrica de brinza la nesle-hodeng si reuseste sa prelucreze tot laptele de la fermele din jur,brinza de fata ascede la noua etapa istorica de dezvoltare,ajungind sa fie vinduta si la harrods,in londra.verisoara buna a camembert-ului devine  si se afirma pe pietele externe.

actualmente,productia anuala depaseste 1500 de tone,din care cca 100 sint exportate in mai multe tari ale lumii.

pentru servire aduceti brinza la temperatura camerei si insotiti-o de un vin rosu de pe valea loarei sau din regiunea centru a frantei si o bucata de bagheta proaspata.de asemenea ,o puteti folosi si in preparate,cum ar fi quiche sau cartofi umpluti cu neufchatel la cuptor.

cam atit despre neufchatel,brinza care era programata pentru saptamina trecuta sa fie prezentata,dar cum nu a fost sa fie,am adus-o azi in fata voastra,sper ca atunci cind dati de ea sa o gustati  si sa va placa.o duminica frumoasa sa aveti!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *