DSC_0538_zps2ee59abb

azi e rindul unei brinze ne-AOP (denumire de origine controlata) ,saint-félicien ,o brinza de vaci ce se fabrica in vechea provincie dauphiné din franta,la sud de lyon,verisoara apropiata a brinzei saint-marcellin.unele surse spun ca la origine era fabricata din lapte de capra,altele spun ca din amestec capra si vaca. si ca a fost inventata de detinatorul unui magazin de produse lactate  lionez care asa a dat intrebuintare  laptelui nevindut.din pacate in ultima vreme e fabricata mai mult din lapte de vaca.saint-félicien are o sora omonima in regiunea ardeche,dar aceasta este produsa exclusiv din capra si dulce la gust.

prezentata mai mereu in micul vas ceramic din fotografie ,este de consistenta moale,cremoasa,cu crusta naturala de mucegai
si are o perioada de degustare optima situata intre aprile-septembrie,dupa o perioada de afinaj de 4 sau 6 saptamini.faptul ca nu are certificare AOP nu aduce prea multe date ,iar cele gasite sint de multe ori destul de diferite.e consemnat ca se lasata in pivnitele de afinare si e intoarsa periodic,ca in functie de perioada de afinare  este dulce (primele 10 -12 zile),apoi are gust mai pronuntat si e mai moale ca si consistenta dupa 20 de zile si moale-curgatoare cu gust si mai forte dupa un afinaj de 28 de zile.rasele de vaca si terenurile pe care se face pasunatul nu sint precizate nici ele.

stiu insa  ca e foarte placuta la gust si se insoteste de minune de un vin tinar precum beaujolais.intra in componenta a diverse feluri de mincare,francezii servind-o topita pe cartofi prajit,in sufleuri,gratinuri cu piure de andive,cu sote de miel si legume crocante sau in sabayon pentru a acompania un somon facut iute la tigaie.

dupa cum vedeti ,azi sint scurta 🙂 ,fug ,a iesit soarele si plaja ne asteapta cu nerabdare.pe duminica viitoare,la un alt episod din epopeea brinzeturilor !

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
Translate »