DSC_0773_zpsfbe70a91

 

avind forma unui cilindru mic,bombat la periferie,aceasta brinza de capra isi are originile in satul chavignol din departamentul cher.are o inaltime intre 3 si 4 cm,un diametru de maximum 5 cm si o greutate de cca 60 de grame.diametrul central mai mare se datoreaza intoarcerii care se face in forme in cursul procesului de afinare.

este o brinza fabricata din lapte de capra(rasa alpina) integral,moale si cu crusta de mucegai.culoarea mucegaiului evolueaza de la ivoar la maro in functie de zilele de afinaj.detine o denumire de origine controlata (AOC)din 1976 si una de origine protejata(AOP),echivalentul european a AOC,din 1996.zona de origine controlata cuprinde 550 de ha in departamentul cher si se prelungeste in nievre si loiret.

in mod curent,”crottin” este un cuvint care inseamna excremente de cal sau magar,insa aici el are alta origine,intr-un dialect al unei vechi regiuni franceze si desemneaza un fel de “gaura” la marginile argiloase ale riurilor,unde femeile mergeau sa spele rufele .din acest pamint argilos ele construiau lampi pentru ulei ,iar mai tirziu forme pentru brinza,pentru ca si aceasta brinza era prin traditie fabricata in gospodarie de femei.

cresterea caprelor este o traditie veche in zona ,in 1573 ele sint mentionate intr-o lucrare istorica ca fiind prezente in toate exploatarile cerealiere,vini-viticole,etc.mentiunea “crottin de chavignol” este gasita in 1829 in statisticile departamentului si se pare ca multe din terenurile cultivate inainte cu vita-de-vie si atacate de filoxera la sfirsitul sec.al XIX-lea au fost destinate apoi cresterii caprelor,respectiv pasunatului lor.

procesul de fabricatie presupune insamintarea  slaba cu produsi de coagulare imediat dupa colecta laptelui,prelungirea procesului de coagulare pina la 24  de ore dupa insamintare,apoi asezarea in forme,scurgerea de lichid dupa aceasta durind intre  12 -24 ore.apoi brinza ,ca o pasta fina si aerata,este scoasa din forme,sarata si supusa afinarii.afinarea are loc minimum 10 zile si in functie de ea intilnim o brinza semi-uscata,cu un gust usor caprin,dulce si proaspata,apoi urmatorul stadiu este cind are urme de mucegai albastru,cistigind in maturitate si finete,apoi urmeaza stadiul cind mucegaiul bleu o acopera in totalitate ,dindu-i arome de ciuperci de padure,nuci si alune,iar ultimul stadiu este cind este depozitata in mici recipiente ceramice dupa afinare,unde capata arome caprine puternice,pentru amatorii de senzarii tari. 🙂

in procesul sau de obtinere sint implicati 135 producatori de lapte,48 de producatori fermieri,87 de laptarii,4  afinatori si 3 transformatori ,14 milioane de cilindri de chavignol fiind comercializati anual.

degustarea acestei brinze se face la sfirsitul mesei sau chiar insoteste un aperitiv la inceputul ei ,precum si in diverse retete dulci sau sarate,cum ar fi de exemplu chec cu dovlecel si chavignol sau chavignol pe canapele cu mar.se insoteste de vinuri albe ca chavignol si sancerre sau de alte vinuri din regiune,cum ar fi menetou-salon,pouilly-fume,quincy,reuilly.

acestea fiind spuse ,va urez o duminica asa cum v-o doriti ,la revedere si pe duminica viitoare!

 

2 comments on “Brinza de duminica -Crottin de Chavignol”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Translate »