PicMonkey Collage

 

iata-ne iar in fata ei,a delicioasei brinze,azi in prim-plan o brinza de capra ,selles-sur-cher ,ce detine denumirea de origine controlata inca din 1975 ,iar originea numelui  e legata de aria de colecta ,selles-sur-cher si loire-et-cher.

produsa din lapte crud,cu o greutate de cca 150 grame,moale,cu crusta de mucegai si cenusa de carbune de lemn,interior de culoare alba,onctuos,consistenta ferma,forma tronconica,diametru maxim de 9,5 cm-iata citeva din caracteristicile ei principale.la capatul a zece zile de afinare trebuie sa avem prezente arome caprine si de ciuperci,inglobate intr-un echilibru perfect de acrisor,sarat ,amar.

istoric vorbind,primele urme ale productiei de selles-sur-cher dateaza din 1887.ca si in cazul saint maure de touraine,de producerea ei se ocupau femeile,in gospodarie.in momentul cind cererea urbana a fost in crestere,productia a devenit apanajul fermierilor si laptarilor.productia se situa la 800 de tone in 2012 si se desfasoara pe teritoriul a 14 cantoane din loire-et-cher,indre,cher,teritorii unde caprele pasc cca 400 de specii vegetale ,din care 10 protejate prin lege.hrana este completata de cereale,produse tot in aceste teritorii,exclusiv.

procesul de producere cuprinde faza de coagulare,desfasurata la 18-20 grade celsius,in 24 sau 48 de ore,apoi faza de scurgere,cind deja se toarna laptele coagulat in forme tronconice perforate,faza ce dureaza tot intre 24 sau 48 de ore.dupa scurgere brinza este scoasa din forme  si imediat sarata si presarata cu cenusa din carbune vegetal,apoi este supusa procesului de afinare in incaperi in care temperatura se situeaza intre 10 si 15 grade,iar umiditatea intre 85%-95%.dupa zece zile de afinare brinza poate fi comercializata.

degustarea selles-sur-cher se face sfirsitul mesei sau chiar poate insoti un aperitiv,la temperatura camerei,taiata felii fine si in prezenta unui vin din teritoriile de unde vine,deci de pe valea loarei sau de pe coastele cher-ului.putem si gati cu ea,alaturind-o spanacului ,somonului,pastelor ,putem umple cu ea niste prepelite la cuptor sau putem sa ne rasfatam cu un desert tip cheesecake in care e si ea prezenta.

si cu aceasta ultima fraza inchei si episodul de azi,sa aveti duminica faina, à la prochaine!  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »