Brinza de duminica-Bleu d’Auvergne

PicMonkey Collage

o alta brinza cu mucegai albastru pentru azi,o sora a roquefort-ului ca si bleu de causes  ,produsa in masivul central,mai precis in sudul departamentul puy-de-dôme si la nord de departamentul cantal,o regiune situata in partea centrala si de sud a frantei,de origine vulcanica,cu o flora variata si plina de particularitati.ea este visul implinit al unui fermier din apropierea clermont-ferrand,care si-a imaginat ca poate insaminta laptele inca din faza de coagulare cu mucegaiul format pe o piine de secara.asta se intimpla pe la mijlocul secolului XIX si iata cum bleu d’auvergne are deja o traditie de peste 150 de ani si o denumire de origine controlata obtinuta inca din 1975.

se prezinta in forma de cilindri  cu diametrul de 20 cm,inaltime de 8-10 cm  si avind o greutate de 2-3 kg.onctuoasa,parfumata,cremoasa,cu gust de ciuperci de padure si de smintina,de culoare alba sau ivoar,strabatuta de zone cu mucegai albastru (penicillium roqueforti),aceasta brinza se distinge prin repartizarea uniforma a mucegaiului in masa solida.asta pentru ca mucegaiul este adaugat inca din faza de coagulare,iar apoi,dupa faza de sarare ,efectuata manual,brinza este intepata cu ace,pentru a permite intrarea aerului,a oxigenului in particular,ceea ce favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si repartizarea lui uniforma in perioada de afinare ce urmeaza ,perioada care se intinde pe parcursul a minimum patru saptamini.productia bleu d’auvergne  este de cca 5500  de tone pe an,rezultat al colectei de lapte de la 3500 fermieri,10 transformatori,din care 4 sint fermieri.

servim bleu d’auvergne in companii sarate sau dulci,intr-un sos alaturi de un antricot,dar si alaturi de nuci,miere,pere,acordind-o cu un vin alb dulce ca bleu d’auvergne alb ,montbazillac sau un pineau de charentes.de asemenea ,un rose precum cabernet d’anjou suporta iar o asociere agreabila 🙂 . in fine,unele vinuri rosii  sint si ele recomandate a fi asociate ,de preferat vinurile regiunii de productie a brinzei.

cam atit pentru azi si sa nu uit ,daca vreti sa degustati bleu d’auvergne intr-un cadru festiv,puteti sa veniti intre 16 -17 august la riom-es -montagnes  unde are loc sarbatoarea sa anuala,cu muzica,voie  buna,degustari,expozitii de gen,dar si prezentari de vaci de lapte,tot felul de concursuri si spectacole.duminica placuta sa aveti!

 

2 thoughts on “Brinza de duminica-Bleu d’Auvergne

  1. Pingback: Brinza de duminica – Bresse Bleu | Alison's Trials

  2. Pingback: Brinza de duminica-Brique de Forez | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *