Uleiul de macadamia in povestea ingredientelor

PicMonkey Collage

dupa episodul cu sarea prezentat in povestea ingredientelor,un proiect semnat simplu si bun  ,e rindul uleiului sa intre in poveste.si asta prin intermediul monicai si a blogului ei,monya’s care gazduieste in aceasta luna un round-up al bloggerilor culinari despre ulei.
mi-am propus sa fac  o scurta prezentare a uleiului de macadamia,un ulei mai putin popular,care se extrage din nucul de macadamia,un arbore tropical din statul queensland,situat in nord-estul australiei.a fost descoperit acum 5000 de ani de aborigeni si redescoperit in 1858 de doi botanisti englezi ce faceau cercetari in aceasta zona.numele a fost dat in onoarea cercetatorului de origine scotiana john macadam.astazi este cultivat in australia,noua zeelanda,africa de sud,brazilia si san francisco (sua),velez -malaga(spania) si o zona restrinsa din africa de nord.de asemenea,a fost importat si cultivat in hawai,devenind in timp asa zis-ul secret al frumusetii hawaiene.

din fructele acestui nuc rezulta nuca de macadamia,pe care o putem consuma,cruda,gatita,in combinatii dulci sau sarate.uleiul se extrage din aceste nuci,unde este preponderent in compozitie-78%. el contine in proportie de 60% acizi grasi nesaturati(in special omega 9 dar si omega 6),benefici sistemului nostru cardiovascular.contine de asemenea minerale,glucide,calciu,fosfor,proteine,vitaminele A,B1,B2,prevenind diabetul de tip II,reducind colesterolul din singe si protejindu-ne astfel inima,dar si oasele,dintii,favorizeaza regenerarea celulara,stimuleaza sistemul nervos.

se obtine numai prin presare la rece,proces urmat apoi de filtrare si se foloseste atit in cosmetica cit si in alimentatie.in cosmetica este excelent pentru masaje,penetrind usor pielea si nelasind-o grasa,fiind un ulei din categoria celor uscate.in alimentatie il putem folosi crud ,pentru asezonarea salatelor,cit si la gatit ,punctul de afumare fiind de 210 celsius.

cam atit pentru aceasta seara si acest subiect,un prim  week-end de primavara excelent va urez! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *