Tocana cu varza de Bruxelles si cirnati sau “potée de saucisse”

12089257986_2999087665_zin fapt e o tocana frantuzeasca specifica  sezonului rece,un fel de ruda cu “pot au feu“dar cu o  masa solida mai mare,cu mai putin lichid, numele venind  de la vasele de ceramica in care era facuta initial (pot).o intilnim in zeci de variante,fiecare regiune avind reteta proprie , varza si cartofii sint intilnite in multe dintre ele ca ingrediente.reteta de fata apartine lui marie-claude bisson ,autoarea a mai multor carti culinare si e publicata intr-un volum de 800 de retete reunite sub titlul “bien cuisiner :du marché à votre table”.

ingrediente pt.4 persoane:

600 gr cirnati (de rata in cazul meu),

400 grame varza de bruxelles,

6 morcovi medii,

2 cepe,

2 catei de usturoi,

1 buchet garni(dafin ,cimbru,patrunjel),

250 ml vin alb sec,

50 grame untura de rata,

sare,piper.

curatati si spalati verzele de bruxelles si le fierbeti cinci minute in apa cu sare,apoi le scurgeti de apa.intr-un vas incapator,preferabil din fonta,puneti 3/4 din untura de rata la topit si cind e incinsa adaugati ceapa tocata,morcovii rondele si buchetul garni.le lasati acolo sa se inmoaie la foc mic,amestecind din cind in cind cca .10 -15minute.apoi adaugati cateii de usturoi striviti sub lama cutitului si tocati cit si verzele de bruxelles.le mai invirtiti pe toate inca vreo trei minute ,dupa care adaugati vinul .potriviti de sare si piper ,acoperiti cu capacul oala,lasind amestecul sa fiarba la foc foarte mic(=sa mijoteze) pina cind verzele se inmoaie.intr-o tigaie adaugati untura ramasa si prajiti usor cirnatii pe toate partile,la foc mic spre mediu,dupa ce in prealabil i-ati intepati din loc in loc cu furculita.cind verzele sint inmuiate,adaugati cirnatii ,acoperiti la loc si mai fierbeti inca 10 minute,tot asa la foc mic.

dupa care puteti servi,cald ,cu incredere,e plina de savoare tocana asta,chiar daca verzele de bruxelles nu prea lasa impresia asta multora dintre noi. 🙂 enjoy!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *