Petit suisse cu ciocolata si banane

DSC_0758_zps69583bdc

acum ceva timp marie,buna mea prietena ,mi-a facut un frumos cadou,o carte cu retete de deserturi cu ciocolata,numita sugestiv “vis de ciocolata” ,apartinind natashei arnault.am facut mai multe retete din ea,dar nu am avut timpul necesar sa le fac poze,dommage! 🙂 asa ca astazi ,cind ii pregateam lui simon gustarea de dupa-amiaza,am zis ca nu ratez ocazia sa impartasesc cu voi o reteta usor de realizat,rapida si cu un gust senzational. 🙂 singurul impediment ar fi procurarea brinzei,am inteles ca se gaseste numai in lantul de magazine mega image.in extremis,cred ca puteti folosi cu succes si un iaurt grecesc scurs bine.

petit suiss este o brinza originara din normandia,nordul frantei,foarte grasa,obtinuta din lapte de vaci imbogatit cu smintina (procentul de grasimi ajunge pina 60%-75% -eu am folosit o varianta light,de 10%),care se prezinta in cilindri cu diametrul de 3 cm si inaltimea de 5,cu o greutate de 60 grame,impachetati in hirtie si apoi depusi in recipienti mici de plastic.procedeul de fabricatie(cel mai adesea industrial) il urmeaza pe cel original,din evul mediu ,care se desfasura in cantonul vaud din elvetia.ca o ironie a sortii,obtinerea denumirii de origine protejata fiind obtinuta de franta,in elvetia e interzisa aceasta denumire,acolo intilnind-o sub numele de “heine”(acesta fiind  punctul 6 al unei derogari speciale a unui tratat  intre confederatia elvetiana si statul francez).

petit suisse este o brinza pe care o folosim cu succes ca atare ,neprelucrata, in deserturi cu dulceata,fructe,ciocolata,miere,dar si in antreuri,amestecata fiind cu piper,ierburi etc.in procesul de gatire ea este implicata in unele retete cu carne de pasare,unde serveste drept umplutura sau putem acoperi cu ea,in amestec cu mustarul,carne de pasare sau de iepure,evitind uscarea excesiva a acestora in cuptor.

ingrediente pentru 4 persoane:

8 cutii cu brinza petit suisse,

1pastaie de vanilie,

150 grame ciocolata neagra,60% cacao,

150 grame de lapte,

4 linguri mari de apa.

curatati bananele si taiati-le felii ,dupa care le puneti intr-un castron cu patru linguri de apa.desfaceti pastaia de vanilie pe lung ,cu cutitul si razuiti semintele .amestecati-le cu bananele si apa.topiti ciocolata rupta in bucati mici in prezenta laptelui,la foc mic,amestecind pina cind obtineti un sos cremos,omogen.

pe o farfurie, rasturnati in centru cite doua petit suisse,inconjurati-le de felii de banane si stropiti-le cu sosul de ciocolata.serviti ,e un desert usor,cremos,in care brinza ,fructele si ciocolata se imbina intr-o armonie de zile mari.enjoy si o seara excelenta sa aveti!

alte retete delicioase cu ciocolata puteti gasi la Andra ,Catalina, Laura  si Bogdan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *