Creveti cu curry “à la crème”

df42262a-8ce2-4c38-aa95-1fa73b8a9eed_zpsa1b1e137

adica un curry de creveti cu smintina ,o reteta extrem de usoara si cu un parfum special ,un prinz perfect,adica rapid,gustos, pe care l-am conceput intr-o zi cind imi propusesem sa fac un curry cu creveti ,dar cu lapte de cocos.cum acesta din urma nu a fost gasit printre rezervele strategice,am recurs la smintina .

ingrediente pentru trei persoane:

-500 grame de creveti cruzi,
-2 frunze de dafin,o crenguta de cimbru,2 tije de patrunjel,o ceapa mica ,o bucata de cca 10 cm dintr-o tija de telina,un morcov mic taiat cuburi(toate astea pt. “court-bouillon” in care vom fierbe crevetii),
-300 ml de smintina groasa,
-200 ml de vin alb sec,
-30 grame de unt,
-2 esalote,
-2 catei de usturoi,
-1 lingura mare de pudra de curry,
-1 lingurita de curcuma,
-1 buchet mediu de coriandru,tocat fin,
-sare,piper dupa gust.

punem ingredientele enumerate pentru court-bouillon intr-o oala incapatoare,turnam apa peste ele si le aducem la fierbere.cind incep sa fiarba putem adauga crevetii,lasindu- acolo sa fiarba pina cind devin roz,cca 5-7 minute.apoi ii scoatem de acolo,ii lasam sa se raceasca putin si ii decorticam ,pastrindu-le codita in scop decorativ.

intr-o tigaie punem la topit untul si cind ajunge la temperatura de gatire adaugam esalotele tocate fin,usturoiul tocat si el,pudra de curry si de curcuma si le lasam acolo la foc mic pina se inmoaie.apoi adaugam vinul alb si lasam sa fiarba cca 5 minute,apoi smintina groasa,omogenizam si lasam sa fiarba tot la foc mic pina cind prinde consistenta.potrivim de sare,piper,adaugam coriandrul tocat si aducem si crevetii decorticati in tigaie,ii integram in sos si-i  lasam sa ajunga la aceeasi temperatura cu el,cca 3 minute.

servim cald,cu orez fiert sau bagheta.nu asa e ca e foarte simplu ? pofta buna,enjoy! 🙂

2 thoughts on “Creveti cu curry “à la crème”

  1. csilla

    par deliciosi, salivez…
    cunosc ceva asemanator, o reteta thailandeza, cu ceapa verde, putin usturoi, lapte de cocos, creveti, ghimbir razuit, coaja de lamaie si sos de soia, totul, servit cu vermicelli de orez. minunat. sunt un fidel cititor al blogului tau si apreciez cam tot ce faci tu aici. felicitari!!

    Reply
    1. Simona Haliga Post author

      multumesc frumos pentru trecere,comentariu,aprecieri! da,am pornit de la o reteta thailandeza si am facut-o fusion 🙂 aducind in ea si elemente ale bucatariei franceze. 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *