Brinza de duminica – Valençay

DSC_0500_zpsec6e9f24

dupa rocamadour,azi e rindul unei specialitati de brinza obtinuta tot din lapte de capra, produsa in alta regiune a frantei si purtind numele unui oras reprezentativ al sau.are forma de trunchi de piramida si detine din 13 iulie  1998 denumirea de origine controlata,fiind produsa in vechea provincie istorica berry,mai bine zis in departamentul indre de azi,plus citeva comune din departamentele limitrofe ,cher, indre-et-loire si  loir-et-cher.mai precis ,in proces sint implicati 24 de fermieri,5 transformatori si 4 afinatori.productia este de 350 tone pe an.

legenda spune ca brinza avea forma unei piramide,dar ca printul de tayllerand,ministru al lui napoleon ,a cerut tututor producatorilor de brinzeturi cu forma ascutita din regiune  sa modifice matritele si prin urmare forma brinzeturilor,pentru ca napoleon,in vizita la castelul valençay,sa poata sa le  deguste fara sa-si aminteasca dezastruoasa campanie din egipt.:) altii spun ca in realitate forma vine de la turla bisericii din levroux si ca in acest loc s-ar fi nascut in fapt acest fel de brinza.care o fi adevarul putin mai intereseaza,conteaza ca brinza dainuie si azi.:)

metoda de obtinere e identica cu cea folosita in vechime:lapte crud de capra,cheag de origine animala,coagulare in 24-36 de ore ,turnare in forme si scurgere ,scoatere din forme,adaugare de sare speciala ,amestecata cu carbune vegetal,afinare minimum 11 zile .la sfirsitul perioadei de afinare vom avea in fata un trunchi de piramida de culoare gri,cu nuante de alb si albastrui-verzui,consistenta ferma,dar nu dura ,omogena,de culoarea portelanului la interior.miros de arbust imbinat cu nuante florale,gust specific caprin ,combinat cu cel de nuci proaspete si fructe uscate.se degusta din martie pina in decembrie,dar intre aprilie si august e apogeul aromelor ei lactice si fructate.

PicMonkey Collage

valençay ne poate insoti la aperitiv cit si la sfirsit de masa,in compania unui vin cu nume omonim,produs in aceeasi regiune,alb,roze sau rosu.vinul detine si el denumirea de origine controlata,caz unic in franta,cind acelasi nume detine doua DOC.

sperind ca v-am atras atentia cu brinza de azi,va urez o duminica plina de soare si frumos si sper sa ne “vedem” si duminica viitoare ,la masa cu o alta brinza.:) enjoy!

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *