Brinza de duminica-Saint Maure de Touraine

DSC_0776_zps72ef72ab

saint maure de touraine este o brinza obtinuta din lapte de capra in arealul vechii provincii touraine din franta si care are o denumire de origine controlata din 1990.are o greutate de 250 grame,forma de trunchi de con,un pai de secara infipt la mijloc si o crusta de mucegai gri-bleu,asta in functie de numarul de saptamini de afinare.paiul e dovada autenticitatii,pe el fiind inscriptionat numele ei si numarul de identificare al producatorului.numele are la origine cel mai important oras din regiunea touraine, iar arealul de obtinere al brinzei noastre cuprinde departamentele indre si loire,citeva cantoane limitrofe din loire-et-cher,indre si citeva comune din departamentul vienne,regiunea poitou-charente.

daca e sa cautam urmele in mitologie,saint maure ,care inseamna sfintul maur sau sfintul negru,se spune ca era divinitatea care proteja ciclurile tranformatoare ale  vietii si recolta.influenta fermentatia bacteriana,asigura degradarea vegetalelor si facea bogati pe cei ce produceau brinza ,ajutindu-i la obtinerea si conservarea ei.

o alta legenda spune ca femeile arabe abandonate in regiune in urma bataliei de la tours(o batalie intre crestini si musulmani care a avut loc in octombrie 732 in urma invaziei maure din epoca carolingiana si care s-a soldat cu victoria crestinilor) au invatat pe locuitorii regiunii sa fabrice aceasta brinza.asta ar explica cumva denumirea de saint maure de touraine,mai ales ca la acea data in regiune exista un elevaj caprin deja consemnat.

brinza este fabricata din lapte crud in laptariile artizanele de catre fermieri dar si industrial.este cogulata cu cheag timp de 24 de ore,apoi pusa cu polonicul la scurs 48 de ore ,in forme tronconice,sarata si presarata cu cenusa rezultata din arderea lemnului.paiul este introdus dupa ce este scoasa din forma,pentru a nu o sfarima.trebuie sa fie afinata in beciuri umede si ventilate un minimum de 10 zile,cind capata doar un pic de mucegai si este foarte  moale.dupa 2-3 sapamini este semi-afinata,crusta este deja gri ,aproape uscata,gustul caprin prezent dar nepronuntat,iar dupa 3 saptamini este afinata,cu crusta bleu,cu gust caprin pronuntat ,textura uscata.

DSC_0774_zps91168561

saint maure de touraine este rezultatul a secole de imbunatatiri empirice aduse de fermieri,care au pastrat secretul retetei .reteta s-a transmis pe linie feminina,materna,de la bunica la nepoata si in secolul trecut obtinerea ei era doar inca  una din treburile pe care femeia le avea de facut in gospodarie.in 1841 balzac aduce un omagiu acestei brinze,spunind despre ea ca este cea mai celebra si cea mai buna dintre brinzeturile de capra,contemporanii denumind-o “best-seller”,un element de  patrimoniu al regiunii touraine.

cum o degustam?in fel si chip,pe platoul de brinzeturi de la desert,taiata in transe fine,insotita de smochine proaspete sau chiar la antreuri,in combinatii surprinzatoare,cum   ar fi mille-feuilles de saint maure crocante cu smochine sau mousse de saint maure cu bastonase de legume proaspete sau in felul principal cu scoici saint-jacques trase la tigaie cu rozmarin  si  sos  vinegreta cu saint maure.vinul perfect pentru aceasta brinza este un saumur alb,sec.

cu aceasta am incheiat si episodul brinzeturi din aceasta duminica,va urez soare ,odihna si relaxare!

One thought on “Brinza de duminica-Saint Maure de Touraine

  1. Pingback: Brinza de duminica -Selles-sur-Cher | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *