PicMonkey Collage      langres este o brinza moale si crusta spalata ,produsa in regiunea champagne ardenne,in platoul langres,unde e situat orasul cu acelasi nume,locul de nastere al lui diderot 🙂 . se produce in trei formate:cel mic are o greutate de 180 -250 grame,afinata in jur de 15 zile,formatele medii ,280 g si 350 g, sint afinate  macar 18 zile,iar cele mari ,800 g si  1300 g, afinate minimum  21 zile.culoare este de la galben deschis la maro-roscat, miros specific si constenta supla,elastica, dupa afinare .la mijlocul secolului al XVIII se vorbeste deja despre ea intr-un cintec compus de  un preot dominican din langres ,iar un secol mai tirziu e citata intr-o carte de procesare a specialitatilor din brinza,alaturi de celebrele  maroilles sau livarot.

in trecut era produsa numai in ferme si destinata consumului familial si mai rar pietei locale,pentru ca mai apoi sa devina obiectul unui comert infloritor,comerciantii cumparind brinza “in alb”,neafinata,afinind-o  ei insisi ,pentru ca mai apoi sa o expedieze la vinzare la paris sau chiar geneva.
procesul de fabricatie traditional consta in  adaugarea de cheag exact dupa muls,in laptele cald inca ,iar dupa coagulare brinza  e scursa si tranferata in recipiente ceramice de forma conica(de unde forma ei).apoi este scoasa din forme si pusa la uscat pe frunze de platan,in niste cosulete de rachita ,unde incap mai multe trunchiuri de langres.in timpul afinarii in recipientele ceramice ia capata culoarea specifica ,precum si forma,concava in partea superioara.

in 1991 specialitatea de brinza langres obtine denumirea de origine controlata,ceea ce inseamna garantarea oficiala a procesului traditional de obtinere intr-un teritoriu bine delimitat.numele,zona de productie si perioada de afinare sint consemnate intr-un caiet de sarcini verificat si reaprobat in 2008.

rasele de vaci tolerate pentru obtinerea langres sint montbéliarde, bruna si  simmental cu conditia ca macar jumatate din efectivul de vaci sa fie doar una din aceste rase.pasunatul trebuie sa se faca tot in regiunile consemnate in denumirea de origine controlata si trebuie sa constituie  alimentatia vacilor minimum 6 luni pe an.in lunile de iarna,o treime din alimentatia lor trebuie sa fie reprezentata tot de ierburi(fin).in anul 2012 doar 20 de crescatori de vaci au livrat lapte pentru obtinerea langres,lapte care s-a prelucrat in trei spatii doar,doua fabrici mici si o ferma.si doar 50  de muncitori implicati in productia a 465 tone de brinza. 🙂

cind degustam langres?ideal intre lunile mai si august,dar e excelenta intre martie si decembrie de asemenea.este o specialitate perfecta pentru finalul mesei,cind o servim la temperatura ambianta.de asemenea ea poate fi protagonista unor delicioase tarte,foietaje,aromele sale puternice facind o uniune perfecta cu cartofii,dovleceii sau alte legume sau chiar cu melci. chiar si simpla,pe o felie de piine taraneasca,data citeva minute la cuptor,nu e mai prejos.se topeste usor si va parfuma placut sosurile,fara a le sara in exces.ii alaturam de obicei un vin rosu din regiunea bourgogne,champagne,bordeaux sau valea rhonului.daca preferati vinul alb incercati un riesling  produs in alsacia sau un chardonnay din languedoc roussillon.
francezii prefera sa-i puna in ziua servirii  in mica concavitate superioara  un strop dintr-un fel de tuica,un produs de fermentatie a fructelor sau a resturilor din urma presarii strugurilor in vederea obtinerii vinului,numita eau de vie.marca speciala de tuica pentru degustat langres este marc de bourgogne . de preferat sa consumati langres cit de repede dupa ce ati inceput-o si nu uitati sa o conservati intr-o cutie cu capac  ,impiedicind-o sa va parfumeze tot frigiderul! 🙂

sperind ca v-am atras atentia asupra ei si ca informatiile de mai sus va sint /va vor fi utile cindva,o duminica placuta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »