PicMonkey Collage

se produce intr-o cantitate de 800 de tone pe an,prin efortul comun a 322 producatori de lapte ,3 transformatori si 4 afinatori .ei dau nastere “verisoarei” bune a roquefort-ului,bleu de causses.cele doua brinzeturi au  chiar o istorie comuna pina  in 1925, cind sindicatul fermierilor hotaraste sa le diferentieze total ,alegind drept materie prima laptele de vaca pt. bleu de causses si cel de oaie pt.roquefort.

plinius cel batrin si chiar iulius cezar consemneaza ca s-au ospatat cu o specialitate de brinza cu mucegai bleu din muntii Lozère  ,pentru ca mai apoi sa o faca si imparatul clovis intiiul.Notker Balbulus(840-912),calugar benedictin,consemneaza ca acesta descinde pe neasteptate acasa la un episcop intr-o zi de vineri si ca abstinenta la carne a acestei zile obliga gazda sa-si serveasca imparatul cu brinza cu mucegai si grasime.imparatul incepe sa manince brinza dar curata cu cutitul mereu mucegaiul.moment in care episcopul isi ia libertatea  sa-i explice ca ceea ce el inlatura e cea mai buna brinza.drept care imparatul degusta si ii da dreptate ,comandind sa i se aduca in fiece an doua valize cu brinza de aici.

dupa scurta istorie continuam prezentarea . 🙂 este o brinza  care se produce prin urmare din lapte de vaca integral,cu mucegai bleu-verde la interior,repartizat uniform in masa de brinza,care este de culoare alba sau ivoire.de obicei se prezinta in cilindri plati de cca 2-3 kg si contine 45% grasimi.denumirea de origine controlata a obtinut-o in 1953.caietul de sarcini precizeaza ca nu poate fi afinata decit in pesteri calcaroase naturale,cu expunere la nord,strabatute de curenti de aer umezi si reci care favorizeaza formarea mucegaiului .geografic,zona de afinare este limitata pe suprafata a cinci cantoane din departmentul Aveyron (Campagnac, Cornus, Millau, Peyreleau si  Saint Affrique), comunele Trèves (Gard) si  Pégairolles de l’Escalette (Hérault). toate rasele de vaci sint admise ,zona de productie a laptelui intinzindu-se in sudul masivului central,cuprinzind departamentul Aveyron in intregime,o parte din Lot si Lozère,o comuna din departamenttul Gard si una din Hérault.

procesul tehnologic pleaca de la laptele cald (30-33 grade celsius),care este inchegat si turnat apoi in forme,insamintat cu mucegaiul  Penicillium roqueforti  .dupa insamintare brinza este intepata cu ace  pentru ca mucegaiul sa se dezvolte uniform.afinajul dureaza intre 3 si 6 luni.

bleu de causses se consuma de obicei la sfirsitul mesei dar poate fi si un component al felu lui principal,utilizindu-se in paste,clatite sarate,in omlete sau in compania cartofilor,a fructelor de mare.are un miros placut ,consistenta onctuoasa si o savoare remarcabila,care are un plus in lunile de iarna. perioada perfecta de degustare este din mai in septembrie ,excelenta fiind insa si din aprilie in decembrie. o acompaniem de un bergerac dulce sau de un vin rosu de bordeaux,cahors sau madiran.

acestea fiind zise va urez o duminica placuta si sa ne vedem sanatosi duminica viitoare,in fata la o alta brinza! 🙂

1 comment on “Brinza de duminica-Bleu de Causses”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »