Anghinare “à la barigoule”


d0f419fa-3cfa-479f-a619-ce4b1522c025_zps2875f05cdoamnelor din lumea mare,azi nici prajituri,nici martisoare ,pentru  a voastra sarbatoare,insa am o anghinare !de fapt chiar mai multe. 🙂

anghinare “à la barigoule” este o reteta din insorita provence si desemneaza un mod de gati anghinarea cu ulei de masline ,in care se inlatura partea florala dinauntrul ei si se umple cu diverse legume,bacon sau ciuperci.eu am descoperit reteta in cartea lui isabelle brancq -le page,craquez pour les petits plats,o culegere de retete frantuzesti clasice si moderne si m-am gindit sa v-o prezint azi,intr-un round up special de 8 martie al citorva bloguri culinare .

ingrediente pentru patru persoane:

8 anghinare violet,

120 grame de bacon ,

3 morcovi medii,

1 lamiie,

2 cepe,

2 catei de usturoi,

3 frunze de dafin,,

1 lingura de cimbru uscat,

200 ml bulion de legume cald,

150 ml vin alb sec,

4 linguri de ulei de masline,

sare,piper proaspat risnit.

curatati morcovii si taiati-i cuburi mici.curatati ceapa si usturoiul si tocati-le.taiati bacon-ul in fisii inguste si intr-o tigaie ,rumeniti-l fara alte grasimi,cca 5 minute,la foc moale si presarati-l cu cimbrul uscat.rezervati-l la cald.apoi intr-o tigaie sotati morcovul cu ceapa si usturoiul in ulei de masline,cca 5 minute,la foc mediu.potriviti de sare,piper si adaugati si frunzele de dafin.apoi amestecati baconul rezervat la cald in melanjul obtinut.

indepartati cozile de la anghinare  si primele foi de la baza si taiati-le in doua ,pe lung.pentru estetica,taiati si 1-2 cm din virf .cu o lingura extrageti partea florala din mijloc (un fel de puf  presat) si stoarceti zeama de lamiie pe ele,se oxideaza repede in contact cu atmosfera.umpleti anghinarele cu melanjul obtinut mai sus si le puneti intr-un vas incapator.

DSC_0495_zps5f858aab

adaugati bulionul cald de legume si vinul alb .acoperiti si fierbeti 1h 30 minute,din cind in cind stropind anghinarele cu amestecul de vin-bulion de legume.serviti cald.

se maninca umplutura,apoi frunzele “se razuiesc” cu dintii de “carnea” continuta.pentru a va edifica cum se servesc “solzii” de anghinare puteti privi aici:

pofta buna si la multi ani ,dragelor,o zi frumoasa! eu o sterg la slujba,sarbatoresc cind ma intorc! 🙂

iata si participantii la defilarea cu retete dedicate martisorului de pe 8:

One thought on “Anghinare “à la barigoule”

  1. Pingback: Prăjitură simplă cu Baileys, ciocolată şi căpşune | Sisters' Kitchen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *