Tajine de pui cu masline si confit de lamiie

PicMonkey Collage

tajine e o tocana rustica,de origine berbera,traditionala in maghrebul occidental (maroc si algeria) care se gateste intr-un vas ceramic ,denumit identic,tajine,lacuit sau nu,care are o baza ,in care sint ingredientele si un capac conic,in care se concentreaza aburii ce favorizeaza gatirea ,aceasta avind loc deci  acoperit,la foc mic,traditional pe baza de carbuni din lemn.baza e constituita din carne de pui, miel,peste,vita si este completata in functie de imaginatia si talentul celui ce gateste cu diverse legume de sezon,cu fructe,creatorul avind grija ca ansamblul  mirodeniilor si plantelor aromatice sa dea nota finala ,diferita,fiecarui tajine in parte.putem gati un tajine modest,economic in zilele obisnuite ,insa putem sa elaboram si un tajine festiv,luxos,sofisticat pentru zile speciale.

tajine poarta in el parca tot misterul orientului,imbinind condimente orientale,atit sarate cit si dulci(coriandru,scortisoara,nucsoara,chimion) dar care necesita totodata si usturoi,ardei iute,ceapa,patrunjel,lamiie sau fructe uscate ca smochine,caise,stafide ,prune,migdale prajite,miere,imbinind armonios si acrul cu dulcele.pentru a-si releva cit mai uniform si original aromele  ,mincarea trebuie gatita extrem de lent,cuvintul cheie fiind mijotare.cu cit sosul va fi mai concentrat,cu atit va creste si savoarea lui.

in tarile ei de origine,aceasta mincare defineste un moment de convivialitate,cind toata lumea se aseaza in jurul vasului,mincind cu lipie si doar! 🙂 trei degete direct din el,insotind-o de bauturi reci ca apa minerala sau sucurile din fructe,iar la sfirsit de un pahar de cafea sau de ceai din frunze de menta proaspete.sa nu uitam ca islamul proscrie alcoolul…

reteta prezentata azi e o clasica a bucatariei marocane,tajine de pui cu masline verzi si confit de lamiie si stiti voi,clasic e fantastic! 🙂

ingrediente:

1 pui desfacut in bucati ,

3 cepe tocate,

3 -4 catei de usturoi,

4 rosii mari,curatate de pielite si de seminte,tocate cuburi mici,

2 -3 cm de ghimbir ,razuiti fin,

zeama de la o lamiie,

4 pumni de masline verzi,

2 lamii murate (confit de lamiie),

1 buchet de coriandru tocat.

-pentru marinada:

100ml de ulei de masline,

1 lingura mare de curcuma,

1 lingura mare de boia dulce,

sare,piper negru proaspat risnit ,dupa gust.

pregatim intii marinada,amestecind cu uleiul curcuma,boiaua,sarea si piperul.in ea amestecam bine bucatile de pui (eu am folosit pulpele,pieptul si aripile doar),sa se impregneze ,acoperim cu film alimentar si lasam peste noapte in frigider.a doua zi,rumenim bine carnea in aceeasi marinada,apoi adaugam ceapa tocata si usturoiul zdrobit sub lama cutitului.lasam ceapa sa se inmoaie si sa devina sticloasa,amestecam din cind in cind ,dupa care adaugam rosiile si ghimbirul si lasam totul sa mijoteze la foc mic 20 minute cu capac si inca 20 fara el.la sfirsitul acestui interval adaugam coriandrul,maslinele si confitul de lamiie transat in sferturi si le lasam sa ajunga la punctul de fierbere,apoi luam vasul de pe foc.servim cu lipie,cuscus,orez ,paste sau ce alte amidonuri aveti la indemina.enjoy si pofta buna!

 

 

 

3 thoughts on “Tajine de pui cu masline si confit de lamiie

  1. Pingback: Tajine de cod negru si fenicul | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *