Sarea, marea si o insula in povestea ingredientelor

DSC_0274_zpsbe3e333e

cind Daiana si Cosmin de la  Simplu si Bun au initiat proiectul cu povestea ingredientelor m-am declarat incintata si dornica sa particip,apoi timpul parca s-a comprimat si nu am mai facut fata redactarii tuturor articolelor pe care mi le-am propus.si totusi,vazind postarile despre  ingredientul cheie din bucatarie defilind la Andra,gazda din aceasta luna a proiectului ,Menta si rozmarin povestea ingredientelor:sarea ,indemnul de a redacta un articol cit de mic a crescut in mine si le-am cerut permisiunea sa-l public ceva mai tirziu.asa ca a doua zi,am scos recipientele cu sare detinute in” coin cuisine”si  le-am facut o fotografie in lumina gri a unei zile ploioase de februarie ,reflectind totodata asupra legaturii mele cu sarea.

de pe plaja localitatii in care locuiesc momentan ,cind privesc in jur,vad la stinga peninsula fouras,apoi lunecind usor cu privirea spre dreapta insula madame,insula aix,insula oleron,insula re si orasul  la rochelle.atit pe insula cit si pe oleron,se culege sare.mai sus de noi ,la nici 200 de km,pe insula noirmoutier,se culege sare iar .si mai sus,in regiunea bretagne,in peninsula guerande,se culege una din cele mai celebre saruri din lume,iar magazinele de acolo expun sute de feluri de sare,care simple,care aromatizate,in alte sute de recipiente atragatoare.cam acestea sint  felurile de sare pe care le aveam ieri dimineata in casa si expuse in fotografie,in plus aparind sarea roz de himalaya ,apoi o sare aromatizata preparata de mine ,un amestec cu oregano si cimbru plus o sare fina cu pudra de ardei espelette ,ale carui proportii sare:ardei au fost gindite de Daniel Massé, chef la  restaurantul Le Chat Botté (motanul incaltat) din St. Clément des Baleines ,insula ré.

preferata noastra este  sarea culeasa de pe insula ré,cea mai aproape de noi geografic.aici,pe o suprafata de 460 de hectare este perpetuata o traditie ce dureaza de secole,apa oceanului adastind in bazine de decantare din  argila, de dimensiuni diferite ,bazine in care se produc fenomene de evaporare naturale datorate vintului si soarelui.in ultimul bazin sarea se culege manual,in general sezonul de recoltare fiind din iunie pina in septembrie.culegatorii folosesc un fel de grebla  fara dinti,ca un teu,cu care construiesc piramide sau cuburi de sare,lasind apa sa se scurga din sare inainte de a fi transportata.

195118_fr_saunier

sursa foto:http://suite101.fr/article/lile-de-re-sur-les-routes-du-sel-et-des-marais-salants-a24879

dupa transport,sarea e curatata de ierburile,penele,insectele ,metalele feroase acumulate  si ambalata in vederea vinzarii.productia este strict dependenta de conditiile climaterice,furtunile si ploile abundente influentind-o negativ,acestea neinfluentind calitatea sarii ci actionind  asupra bazinelor ,prin distrugerea digurilor separatoare.in extrasezon,culegatorii controleaza nivelul apei,intretin bazinele si digurile aferente.

poate va intrebati cum se obtin fleur de sel,minunatele cristale de un alb pur care ne asezoneaza legumele ,salatele,carnea?in serile de vara,sub actiunea vintului si soarelui,sarea cristalizeaza la suprafata bazinelor in pelicule foarte subtiri si fragile,ce pot fi distruse sau impietate in albul lor de o pala mai forte de vint sau de o picatura de apa.aceste pelicule fine sint strinse tot manual de culegatori cu un fel de strecuratori ,puse la scurs si uscat,triate de impuritati si apoi ambalate.ele sint o sursa de magneziu si alte oligolemente.tot ele intra in componenta unor caramele sarate extrem de bune sau al gaufre -lor cu caramel realizat cu fleur de sel.daca vizitati insula,nu uitati ca trebuie incercate! 🙂 cele mai bune gaufre le gasiti in centrul  insulei ,la saint martin de ré,mai precis in port.

citeva date turistice despre insula ré : 85 km patrati suprafata totala, e legata printr-un pod de citiva km de continent,cu o taxa de trecere semnificativa 🙂 in sezonul cald,cind insula abunda de turisti,in special englezi.plina de piste de biciclete -100 km,care serpuiesc prin padurile de pin,pe linga  culturile de vita de vie,pe linga bazinele unde se recolteaza sarea sau prin rezervatiile naturale ale insulei.  e locuita in general de oameni bogati,e renumita ca destinatie discreta pentru multe vedete.puteti face surf,sa va plimbati cu catamaranul,cu magarii “en culotte”,sa faceti spa,calarie,sa inotati,sa faceti croaziere in largul oceanului,sa participati la tot felul de ateliere de adulti/copii si nu in ultimul rind sa mincati stridii si alte vietati marine.

asta e mica mea poveste despre sare,va las in compania unui videoclip realizat chiar pe insula  si care descrie pe scurt cum se recolteaza sarea si fleur de sel:

enjoy! 🙂

2 thoughts on “Sarea, marea si o insula in povestea ingredientelor

  1. Pingback: Povestea ingredientelor: sarea - Menta & Rozmarin

  2. Pingback: Uleiul de macadamia in povestea ingredientelor | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *