Blog Detail

Salsifi sau barba caprei,o leguma de altadata

14 Feb 14
Simona Haliga
, , ,
20 comments

ac59d696-8775-47f4-8d91-aacfee44142c_zps50d3b6f4

nu am vrut sa treaca  sarbatoarea asta a  americana a dragostei fara sa o marchez cumva,m-am gindit ca o scurta informare legata de una din legumele uitate (sau chiar necunoscute) ar putea sa intereseze pe unii din cititorii blogului. planta radacinoasa ,numita salsifi sau barba caprei ,originara din bazinul mediteranean,era folosita de romani si greci mai mult drept planta medicinala decit leguma.apartine familiei  asteraceae,genul tragopogon si creste salbatic, dar poate fi si cultivata(se pare ca a aparut in gradinile europei intre secolele al XV-lea si al  XVI-lea) ,aceasta din urma facindu-se din ce in ce mai rar.specia cultivata si prezenta pe piata astazi este una cu radacini de culoare neagra , apartinind  genului scorzonera hispanica  si aceleeasi familii asteraceae,numita  vulgar salsifi negru sau sparanghel de iarna si care are aproximativ aceleasi caracteristici nutritive si organoleptice  .eu am gasit pe piata din localitatea unde locuiesc adevaratul salsifi la doi cultivatori destul de in virsta,care chiar mi-au dat si citeva sfaturi cum sa-l gatesc.putem folosi florile,mugurii,frunzele tinere in salate ,alaturi de alte frunze,dar la  gatit, cu predilectie,se deda radacina.

sursa de fibre si minerale,supranumita si “stridia vegetala”,radacina de salsifi  aduce un aport de 68 calorii la 100 de grame consumate,deci o leguma mediu calorica.o parte importanta din glucidele care-l constituie (15 ,3% ) sint reprezentate de inuline ,un amestec de polizaharide ,calificate drept prebiotice,a caror digestie nu se face in intestinul subtire,degradarea facindu-se  in colon.proteinele se gasesc in sasifis in procent de 2,73 iar lipide de 0,17.mai gasim vitaminele E,B1, B2, B3, B5,B6,C,apoi minerale si oligoelemente ca potasiu,calciu,magneziu,fier,mangan ,cupru,zinc.deloc neglijabile sint fibrele continute,formate din celuloza,hemiceluloza si pectina,ultima fiind responsabila si de consistenta moale de dupa fierbere.

inulinele continute ,considerate a fi cel mai pretios component,favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice intestinului,cum ar fi bifidobacteriile,contribuind astfel,la sanatatea intestinelor si a sistemului imunitar in general,impiedicind dezvoltarea bacteriilor patogene. la nivel cardiovascular,duc la scaderea  nivelului de colesterol  din singe,dimininund riscul de hipertensiune si implicit de accident vascular  .la diabetici inulinele nu cresc glicemia ci dimpotriva cresc toleranta la zaharuri,salsifi fiind un aliment excelent in dieta lor.aceleasi pretioase inuline le puteti asimila mincind anghinare,topinambur,alte plante apartinind genului cichorium (salatele scarole si frisee,andive rosii si albe,cicoare,radicchio).

cam atit astazi despre salsifi,voi reveni cu  o reteta ,sint multe feluri in care il putem prepara (gratin,pane,cu smintina sau simplu fiert alaturi de o bucata de friptura,insotit de un sos potrivit),sper ca v-am stirnit interesul cu scurta mea prezentare,enjoy and happy valentine’s day!

includ aceasta postare intr-un round-up al citorva bloggeri culinari dedicat zilei de azi si numit ” be my funny valentine! “,iata lista celor carora ma alatur:

  1. Food Design
  2. Food and Beyond
  3. Cooking With My Soul
  4. Retete ABC
  5. Bucataria Aurei 
  6. Dragostea in bucate
  7. Prajiturici Torturi Dea
  8. Simplu si bun
  9. Prajiturici si alte dulciuri 
  10. Gustolandia
  11. Retetele mele dragi
  12. Bucate Aromate
  13. Voguisine
  14. Savori urbane
  15. Saffron and dates
  16. Furnicutza bucatar
  17. Lulu-povesti din bucatarie
  18. Iuliana Florentina
  19. Tara bucatelor
  20. Enjoy dessert
  21. Panseluta-violet
  22. Alison’s Trials
  23. Sister kitchen
  24. LaPrajiturEla
  25. Lecturi si arome

surse: http://www.medicatrix.be/themes/nourrir-nos-bacteries/

http://sante.lefigaro.fr/mieux-etre/nutrition-aliments/salsifis/quels-sont-ses-bienfaits

http://www.futura-sciences.com/magazines/sante/infos/dico/d/biologie-prebiotique-13305/

Connaissez-vous les prébiotiques?

20 Comments

  1. Sfaturi culinare pentru Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day | Food and beyond… February 14, 2014 at 8:31 am Reply

    […] fel de fel 22. Paula Gafitescu Enjoydessert 23. Geta Cipaianu Pansy’s recipe 24. Simona Alison’s Trials 25. Iolanda si Georgiana Voinea Sisterskitchen 26. Mihaela Sava […]

  2. Salata de boeuf | FOOD DESIGN February 14, 2014 at 8:32 am Reply

    […] fel de fel 24. Paula Gafitescu: Enjoydessert 25. Geta Cipaianu Pansy’s recipe 26. Simona Alison’s Trials 27. Iolanda si Georgiana Voinea Sisterskitchen 28. Mihaela Sava […]

  3. Dea February 14, 2014 at 8:40 am Reply

    Nici nu stiam de ea, interesanta!!

  4. Stii sa faci corect un pandispan ? | Prăjiturici şi alte dulciuri. February 14, 2014 at 8:44 am Reply

    […] 26. Simona  Alison’s Trials […]

  5. Elena February 14, 2014 at 9:26 am Reply

    Eu am gasit-o doar conservata la Auchan si mi-am dorit sa ma documentez dar nu am mai apucat. Astept cu nerabdare retetele. Te pup cu drag, Simona.

  6. Trufe de ciocolata | Voguisine February 14, 2014 at 10:18 am Reply

    […] 26. Simona  Alison’s Trials […]

  7. Coaste la cuptor cu fasole prajita – My Funny Valentine | GustoLandia February 14, 2014 at 11:53 am Reply

    […] Geta Pansy’s recipe                                        24. Simona Alison’s Trials 25. Iolanda si Georgiana Sisterskitchen             26. Mihaela Sava […]

  8. Didi February 14, 2014 at 2:08 pm Reply

    interesant si de folos!
    te rog sa editezi corect lista, primele linkuri pe care le-am incercat nu merg, prin urmare proiectul nu isi atinge scopul. cand copiezi din grupul bloggeri trebuie sa ajungi la lista prin butonul “edit” , la codul html pe care l-am trecut cam la toti; daca nu merge in blogul tau, atunci va trebui sa scrii pe fiecare in parte cu link-ul corect la reteta aceluia . multumesc pt. intelegere!

    • Simona Haliga February 15, 2014 at 9:05 am Reply

      la mine merg ,draga mea ,fara probleme,nu am ce corecta,am verificat.

  9. White chocolate brownies – My funny Valentine | Sisters' Kitchen February 14, 2014 at 6:05 pm Reply

    […] Tara bucatelor 24. Paula Gafitescu Enjoy dessert 25. Geta Cipaianu Pansy”s recipe 26. Simona Alison’s Trials 27. Iolanda si Georgiana Voinea sisterskitchen.ro 28. Mihaela Sava La […]

  10. Budincă Dukan puţin îndrăgostită | Cartea de Bucate Aromate February 14, 2014 at 6:59 pm Reply

    […] bucatar Lulu-povesti din bucatarie Iuliana Florentina Tara bucatelor Enjoy dessert Panseluta-violet Alison’s Trials Sister kitchen […]

  11. Inimioare de biscuiti cu ciocolata si capsuni | Lecturi si Arome February 14, 2014 at 8:05 pm Reply

    […] Alison’s Trials […]

  12. Inimi inflacarateCooking with my soul February 14, 2014 at 8:05 pm Reply

    […] bucatelor 24. Paula Gafitescu: Enjoy Dessert! 25. Geta Cipaianu Pansy’s recipe 26. Simona Alison’s Trials 27. Iolanda si Georgiana Voinea […]

  13. Tort cu inimi inghetate | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu February 14, 2014 at 10:34 pm Reply

    […] Simona  Alison’s Trials […]

  14. Salata de cruditati cu spanac | Retetele Mele Dragi February 15, 2014 at 4:09 pm Reply

    […] bucatelor 22. Paula Gafitescu: Enjoy Dessert! 23. Geta Cipaianu Pansy’s recipe 24. Simona Alison’s Trials 25. Iolanda si Georgiana Voinea sisterskitchen 26. Mihaela Sava […]

  15. Florian February 13, 2015 at 8:47 pm Reply

    Am gasit-o la Carrefour Baneasa in seara asta in varianta cruda. 11.99 ro/kg. Pentru cine e interesat.

  16. Barba caprei, rădăcina exotică uitată | Diversificare.ro April 8, 2015 at 2:01 pm Reply
  17. florin May 31, 2015 at 4:50 pm Reply

    Are acum la carrefour !!!

  18. Salata de boeuf | Atelierele Roua July 8, 2015 at 5:20 am Reply

    […] Ciobanu Tara bucatelor 23. Paula Gafitescu: Enjoy Dessert! 24. Geta -link inexistent 25. Simona Alison’s Trials 26. Iolanda si Georgiana Voinea sisterskitchen 27. Mihaela Sava […]

  19. Livia August 2, 2015 at 4:42 pm Reply

    Buna, Simona! Sunt in campanie de recuperare de link-uri. Te rog, cand ai timp, sa inlocuiesti in acest proiect la Didi Food Design, link-ul vechi care nu mai este valabil, cu acesta: http://rouavision.ro/2014/02/13/salata-de-boeuf/ (blogul fiind golit de continut de cand m-am mutat pe domeniu). Iti multumesc mult! Te mai rog sa verifici daca nu l-a reformatat la upgrade. Fetele mi-au zis ca de 2-3 ori au salvat pana sa apara valid. Imi pare rau pentru neplaceri si pentru ca te retin. Multumesc! Livia aka Didi

Leave A Comment

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »