Pui cu fenicul in stil tunisian (Djaj bil omalah)

d5e82808-6878-4d33-b43c-78b5501c3218_zpsc0fbf8b0

peste 50 de retete traditionale tunisiene  in brosura dedicata acestei parti a lumii de catre lilianne otal si fotograful pierre bordet (care au publicat doua mari colectii de carte culinara despre bucatariile lumii si cele regionale ale frantei ), toate concurind spre ideea ca bucataria tunisiana ilustreaza perfect caracteristicile unei tari orientale si mediteraneene,purtind amprenta traditiilor de familie,a socialului si a religiei.intilnim retete cu legume si cu carne,bine condimentate de ultraprezenta harissa (preparat din ardei iute uscat,usturoi,sare),foietaje crocante,salate proaspete si pline de culoare,couscous-specialitatea nationala,frigarui ,plus o patiserie bogata si extrem de dulce.

prima reteta aleasa sa fie materializata a fost  pui cu fenicul,iar alegerea a depins de baza materiala aflata la indemina si de dragostea mea marturisita pentru cel din urma. 🙂 trebuie sa va spun ca am avut harissa preparata in casa  de o colega a lui hus,nascuta in franta din parinti tunisieni ,in doua variante:cea traditionala,care este foarte uscata si cu bucati de seminte de ardei care se vad inca in pasta si cea in genul celei comercializate in conserva sau tub metalic ,marca “le phare du cap bon” .

ingrediente pt. trei persoane:

1 pui de cca 1,2 kg,

3 bulbi mari de fenicul,

2 cepe,

1 buchet de patrunjel,

1 lingurita rasa de harissa,

1 lingurita rasa de scortisoara macinata,

3-4 linguri ulei de masline,

sare.

puiul se portioneaza (eu l-am lasat intreg pt. aspect si s-a pretat la asta  fiind un pui destul de mic) si se rumeneste odata cu ceapa tocata,pe toate partile,la foc mediu,cca 10 minute.dupa care adaugam harissa,scortisoara macinata si sarea ,precum si un pahar de apa (cca 100 ml).dupa ce incepe fierberea lasam inca 10 minute.in acest moment adaugam cei trei bulbi de fenicul taiati in lamele,patrunjelul verde tocat si lasam totul sa fiarba inca 30 minute la foc mic.servim cald,cu bagheta sau paste,cartofi fierti sau piure,couscous sau mamaliga,dupa cum va simtiti inspirati sau dupa cum va place,mincarea e savuroasa,aromele se impletesc intr-un intreg perfect,asa numai cum mincarea orientala stie sa o faca.enjoy si sa aveti o saptamina cum va doriti! 🙂

One thought on “Pui cu fenicul in stil tunisian (Djaj bil omalah)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *