Clatite/Crêpes , grand amour and love affair

9b155871-4f87-42c0-9488-19d340472b61_zpsfc4c78bf

consumate inca din antichitatea romana,in special de lupercalii,o sarbatoare pagina si destul de decadenta in viziunea noastra actuala 🙂 ,clatitele ramin mereu in voga,fiind unul din deserturile simple,rapide,economice si care se supun mereu creativitatii celui ce le face.in franta,restaurantele in care se servesc clatite ,”les crêperies “sint aproape o institutie,rar intilnesti o localitate fara sa dai de ele,iar in nord-vestul ei,in regiunea bretagne,ele cunosc consacrarea,intilnindu-se la fiece pas si oferindu-ti adevarate experiente culinare,care dulci ,care sarate sau chiar amindoua ,dupa momentul zilei in care le treci pragul.de obicei,clatitele sarate sint facute din faina neagra,integrala,de griu sau hrisca sau un amestec din cele doua si au in componenta o serie de ingrediente cum ar fi brinza rasa,cel mai des  la gruyere,jambon,ou,ciuperci,sos bechamel,smintina,bucatele mici de bacon,somon,etc .,mai bine zis o varietate de ingrediente,combinatiile fiind infinite ,in functie de imaginatia fiecaruia.

la fel este cazul clatitelor dulci,care pot fi apanajul nu numai al dulceturilor,ci si al caramelului sarat,al diverselor piureuri si sosuri de fructe,al inghetatei,ciocolatei sau cremei chantilly.si sa nu uit,cel mai adesea ele sint facute de oameni care sint specializati in  a le face,adica au scoala de facut clatite, crêpier/ crêpiere.

la ultimele clatite facute mi-am propus sa va impartasesc reteta dupa care le fac ,poate va aduce ceva nou si ceva bun. 🙂

ingrediente:

4 oua ,

250 grame faina cernuta,

500 ml lapte,

100 grame unt topit,

citeva picaturi de esenta de vanilie sau apa de flori de portocal,

1 lingura de rom sau cognac sau calvados.

faina si ouale se pun intr-un bol incapator si treptat se adauga laptele peste ele,amestecind continuu cu un tel.nu amestecati ouale cu faina inainte de a adauga laptele,se vor forma cocoloase .adaugati  sarea,romul sau bautura tare aleasa ,apoi aroma folosita (eu am pus apa de flori de portocal) si  untul topit,pastrind din ultimul o jumatate de lingurita pentru a gresa tigaia la prima clatita.amestecati totul foarte bine pret de citeva minute si acoperiti cu folie alimentara bolul ,dupa care il lasati la frigider minimum o ora.eu il las si de seara pina dimineata,ies si mai bune clatitele.

pentru coacere aveti nevoie de o tigaie antiaderenta,pe care o veti gresa doar la prima clatita cu untul deja rezervat.puneti aluatul in tigaia incinsa  cu un polonic mic si repartizati-l uniform  pina la marginile ei,inclinind-o ,coaceti clatita pe o parte,apoi pe cealalta,intorcind-o de la margini,cu o spatula,patrunzind sub partile care se desprind de tigaie.apoi le umpleti cu ce va doriti,le rulati au ba,le pliati in patru ,etc.

eu am ales sa le maninc ca la restaurant,le-am uns cu un strat fin de piure de castane,apoi le-am stropit cu caramel sarat si presarat cu fulgi de migdale prajiti putin intr-o tigaie antiaderenta,inarmata cu cutitul si furculita de rigoare.pure bliss sau pur bonheur,cum vreti voi sa -i spuneti,in orice limba am zice-o clatitele vor avea acelasi gust perfect! 🙂

reteta caramelului sarat va urma intr-o postare nu prea indepartata,sper,pina atunci spor la facut  clatite si enjoy! 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *