Brinza de duminica – Saint Marcellin

 

ea41a530-f29e-45cb-9ae2-a1a2ceeaa398_zps46f88214

daca e duminica,e dictionar de brinzeturi 🙂 ,azi in luminile rampei saint marcellin,o rotita de brinza realizata din lapte crud (sau termizat) de vaca, cu un diametru intre 65 si 80 mm si cintarind in genere 80 grame,al carui nume se leaga de un  sat din masivul vercors.productia ei are loc intr-un teritoriu bine definit,dispunind de un IGP -indicatie geografica protejata.astfel,numai laptele colectat exclusiv pe teritoriul a 274 de comune franceze  (76 in drome,185 in isere,17 in savoie)  si transformat  in doar 7 mici fabrici de brinza poate concura la o eticheta saint marcellin aplicata pe brinza obtinuta.pentru fiecare rotita de 80 grame se utilizeaza 700 ml lapte .la origine,aceasta brinza era produsa din lapte de capra,dar din 1730,cind au fost campanii de impadurire rapida si reglementari in ceea ce priveste cresterea caprinelor,productia de lapte de capra a scazut si astfel,treptat,el a fost inlocuit cu cel de vaca.

legenda spune ca in anul 1447,tinarul delfin louis,viitorul louis al XI -lea,plimbindu-se printr-o padure din regiunea drome este atacat de un urs.doi taietori de lemne ,Richaud si Bouillane,il scapa pe delfin de la moarte si il indeamna apoi sa manince  piine cu brinza,pentru a se reface si pleca in cautarea alaiului pierdut. ulterior innobilati,cei doi taietori de lemne (carora li s-a facut si promisiunea a 10 000  de scuzi,promisiune neonorata nici azi 🙂 ) permit cu aceasta ocazie si brinzei saint marcellin sa intre in bucataria curtii regale.consacrarea are loc insa mai tirziu,in secolul al XIX-lea,mai precis 1863,cind auguste-casimir perrier,ministrul lui louis-philippe (ultimul rege al frantei,care a domnit cu titlul de “rege al francezilor”,nu al frantei),este absolut incintat de gustul acestei brinze si o comanda saptaminal la castel.

este o brinza moale,cu crusta de mucegai  de culoare bej pina la gri-bleu,interiorul este omogen cind o taiem sau poate avea si citeva gauri,mediu sarata,de o bogatie aromatica echilibrata (arome fructate,miere) cu dominanta lactica.perioada de consumatie se intinde din aprilie in septembrie,dupa o perioada de afinare de 4 saptamini,dar gasim si varianta de consum intre martie si decembrie.

in functie de perioada de afinare ,intilnim variante uscate si mai moi,in prima varianta ,consumata in general in locurile de origine ale saint marcellin,extractul uscat fiind de 44%,ceea ce ii confera o consistenta ferma si o conservare mai buna ,iar in a doua ,preferata in regiunea orasului lyon ,de exemplu,extractul uscat e in jur de 40% ,aromele mai pronuntate,cu textura supla si care se topeste.un videoclip care arata citeva aspecte din obtinerea brinzei aveti aici .

cum degustam saint marcellin?scoatem brinza din frigider cu minimum 15 minute (unii chefi spun ca o ora inainte e perfect pentru a-si revela aromele) si o insotim de piine si confit de rosii cu esalote sau o salata verde si cartofi fierti sau cu nuci,fructe de sezon,in special smochine proaspete ori macerate in ulei de nuci.nu uitam sa-i alaturam un pahar vin alb sau rosu  produs pe valea rhone-ului.de asemenea o putem folosi in preparate calde,cum ar fi sosuri sau preparate la cuptor cu carne de vitel,iepure,scoici saint jacques,sufleuri,gratinuri sau chiar paste.

cam atit pentru azi ,va urez o duminica placuta si spor la lectura,enjoy!

surse:
http://www.fromage-saint-marcellin.fr/
http://www.fromageries-etoile.com/

 

4 thoughts on “Brinza de duminica – Saint Marcellin

  1. Pingback: Brinza de duminica: Saint-Félicien | Alison's Trials

  2. Pingback: Brinza de duminica-Taupinette si povestea lui « moulé à la louche » | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *