Brinza de duminica – Rocamadour

DSC_0004_zpsa7fb1f73duminica aceasta facem cunostinta cu o brinza de capra frantuzeasca,este vorba de mica rocamadour,o brinza de doar 35 grame (o rotita de 16 mm inaltime si diametrul de 60 mm)obtinuta din lapte crud si care poarta numele unui comune medievale extrem de pitoresti din quercy, departamentul lot ,fiind si  posesoare a unei denumiri de origine controlata decretata prin lege in iulie 1996.
istoric ea este deja cunoscuta deja in secolul al XV -lea ,o monografie scrisa de j.meulet consemnind ca era folosita la plata taxelor si impozitelor sau in sisteme de schimb gen troc.in 1913 ea figureaza in meniul de banchet  organizat in lot in onoarea  presedintelui poincaré.

laptele din care e procesata trebuie sa fie integral si sa provina de la capre din rasa alpina sau saanen,iar 80% din alimentatia acestora trebuie sa fie constituita din furaje si cereale nobile,de buna calitate.atelierele de producere trebuie sa fi agreate si sa foloseasca metodele traditionale de inchegare si afinare.aceasta din urma trebuie sa dureze minimum 6 zile,sa aiba loc in incaperi adecvate si cu un anume grad de umiditate,iar brinza sa fie intoarsa zilnic pentru a obtine consistenta onctuoasa specifica.apoi fiecare rotita obtinuta se eticheteaza cu o eticheta de 40 cm diametru,pe care se specifica “denumire de origine controlata”.

rocamadour se consuma cu piine proaspat prajita,in salate sau cit mai simplu,cu piine si vin rosu.consistenta este cremoasa ,untoasa,fina si cu un miros fin specific ,de capra.dupa o afinare de  doua saptamini aromele se releva  mai bine.

din 1990 incepind,in comuna rocamadour are loc sarbatoarea producatorilor de brinza ,manifestare unica  in sud-vestul frantei,toti  intilnindu-se aici sa-si expuna produsele si sa sarbatoreasca ,asta petrecindu-se in  week-end-ul  de rusalii.inca nu am vizitat rocamadour dar e pe lista mea de asteptare,este unul din multele obiective turistice superbe ale frantei.

One thought on “Brinza de duminica – Rocamadour

  1. Pingback: Brinza de duminica-Bouchons du Quercy | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *