Linte à la Ottolenghi /Lentils Ottolenghi style

 

11798757564_24f6943813_z

citisem undeva ca e de bine sa maninci boabe in noaptea dintre ani,e ceva legat  le prosperitate,parca.oricum nu-mi amintesc carui popor ii e specific asta ( traditie evreieasca sau a popoarelor orientului mijlociu,in general ) insa stiu ca datorita Yolandei (careia ii mai multumesc acum inca o data si-i voi multumi si in gind de cite ori voi face felul asta de mincare 🙂 ) am mincat cea mai buna linte din viata mea nu chiar in noapte respectiva ci un pic dupa 🙂 ,chiar daca am incercat lintea si  in alte feluri  inainte  (salate,cu cirnaciori sau confit de rata).dar cred ca este normal s-o fi perceput ca fiind de exceptie avind in vedere ca reteta apartine lui Yotam Ottolenghi ,un vrajitor al legumelor.nu mai lungesc vorba,trecem la prezentarea retetei asa cum am facut-o eu ,cu foarte mici modificari,incepem cu

ingredientele (pentru 4 persoane) :

200 grame de linte ,varietatea puy,daca nu verde sau chiar multicolora,

30 grame de unt nesarat,

2 linguri de ulei de masline,plus extra la final,

3 catei de usturoi,zdrobiti,

1 lingura de cumin(chimion),

1 lingurita de curcuma(turmeric),

3 rosii medii,curatate de pielita si tocate in cuburi mici,

1 buchet de coriandru,tocat,

2-3 linguri de tahini(pasta de seminte de susan),

2 linguri de suc de lamiie,

sare,piper negru,

o ceapa rosie,taiata cum vreti voi,

2 oua fierte,taiate in patru.

puneti intr-o oala la fiert apa,iar cind clocoteste adaugati lintea,lasati-o la fiert 20 de minute,apoi o scurgeti de apa si o dati deoparte.intr-o tigaie ,adaugati untul si uleiul de masline si la foc mediu,dupa ce s-a topit untul,adaugati curcuma,cuminul si usturoiul,lasati-le un minut la gatit,amestecind din timp in timp.apoi adaugati, rosiile,coriandrul si lintea deja gatita,lasindu-le si pe ele inca cca 5 minute.apoi adaugati tahini si sucul de lamiie,70-100 ml apa,o lingura rasa de sare si piper negru proaspat risnit,dati focul la mai mic si lasati amestecul sa fiarba molcom  cca 10 minute.luati de pe foc si ajutindu-va de un blender vertical sau de instrumentul manual de facut piureul  dati lintei gatite consistenta unui spread neuniform,cu linte intreaga sau bucati inglobata in piureul obtinut.aranjati totul pe o farfurie,stropiti cu ulei de masline,ornati cu inele de ceapa rosie si sferturi de ou fiert.serviti cu piine libaneza, naan bread sau chiar pe felii de bagheta .

veti avea avea parte de o experienta cu totul noua ,extrem de savuroasa ,iar ceea ce imi pare greu de crezut  e ca originea ei sta in aceste   anoste boabe de linte ,numite de Ottolenghi cu atita dragoste,”little marvels”.enjoy si ,cum ar zice francezul, à la prochaine !:)

ps:nu numai eu am gatit linte la inceput de an,am vazut  ca si Zina s-a desfatat cu ea intr-un mod inedit.ii voi urma calea cit de curind!:)

 

2 thoughts on “Linte à la Ottolenghi /Lentils Ottolenghi style

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *