La Jonchée
incepem anul cu noutati,in rubrica divers as vrea sa adaug informatii despre anume lucruri mai putin cunoscute din gastronomia franceza,in special despre acele produse locale si traditii care poarta cu sine frumusetea trecutului cultivind-o si in prezent.
in postul de fata vreau sa va vorbesc despre o specialitate de brinza frantuzeasca mai putin cunoscuta .ea se prepara pe coasta de vest ,in special in departamentul charente-maritime si se numeste la joncheé .este o varietate de brinza proaspata de vaci,oaie sau capra,obtinuta din lapte coagulat cu flori de anghinare salbatica si pusa la scurs in niste servete rulate(precum cele chinezesti)confectionate dintr-o varietate de papura, legate la capete si cufundate in apa rece .in momentul in care o comanzi fermierului la piata,el o scoate din recipientul in care o pastreaza ,da drumul la unul din capetele cosuletului de papura si brinza aluneca in recipientul de transport la domiciliu.de consemnat ca este facuta de pe o zi pe alta,nu sta mai mult de o noapte cufundata in lichidul rece si are textura fina,cremoasa,foarte umeda,un gust subtil de migdale amare datorat betelor de papura,ceea ce ii da nota unica ,”sarmul” cu care cuceresti papilele cuiva.mentionata inca din evul mediu,la jonchée e servita drept aperitiv (in sensul ca e alaturata unei bauturi si momentului convivial ce precede o masa) sau ca desert,stropita cu extract dintr-un arbust ,Prunus laurocerasus,pudrata cu zahar,in compania unor jeleuri de fructe,a fructelor rosii,a unei linguri de cognac sau de pineau de charente(ca in fotografia de mai jos) .
daca ati vizionat comedia “les saveur du palais”,cred ca va amintiti ca eroina principala vrea sa obtina aceasta brinza (“vrere” soldata cu mai multe esecuri ),din dorinta de a-i prezenta presedintelui mitterrand un prinz cu tipic “charentais”(el fiind nascut in charente).pina la urma o obtine si o serveste cu crema de migdale si jeleu de soc(ce combinatie surprinzatoare si aleasa in acelasi timp!).iata,aceasta este la jonchée cu care v-am facut azi cunostinta,sper ca v-a placut mica incursiune in traditia locala de pe coasta atlantica a frantei si sper sa revin cu fel de fel de informatii asemanatoare cit de curind.
later edit:cum de am publicat acest articol chiar azi,fara sa stiu ca poporul francez comemoreaza 18 ani de la disparitia lui mitterand ?
RIP,M.Mitterrand!
Happy 2014 draga Simona!
Cu multa placere am citit acest articol si m-as bucura sa ne mai povestesti despre minunatele branzeturi pe care ai ocazia sa le savurezi. Cred ca e un univers intreg de explorat in acest domeniu, iar mie mi se pare de-a dreptul fascinant 🙂
Hugs,
Andra
La multi ani,Andra,multumesc mult! 🙂 Ai dreptate,universul acesta e fascinant,pacat ca timpul meu e asa de limitat .:(
arata mai bine decat in farfuria multor concurenti de la Top Chef. felicitari!
La multi ani! Frumos articol, mi-a placut mult. 🙂
Multumesc mult ,Laura,an bun si tie ,numai bine!
La multi ani !
Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/